Радев: Сърбия трябва да влага повече в Западните покрайнини

За най-бедния край мога да ви кажа, че се чувствам сред добри домакини. Това заяви президентът Румен Радев, отговаряйки на въпрос на БГНЕС как се чувства при посещението си в най-бедния край на Европа – Западните покрайнини.

"Днес решихме следващата седмица тук да пристигне делегация от българското министерство на икономиката да се срещне с общината, общинския съвет и местния бизнес и да уговорим условия и бъдещи инвестиции. Настоял съм да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, да развива дългосрочна дейност и да влага инвестиции", заяви още президентът Радев.

"Ще се радвам, ако сръбската държава направи повече и влага повече в този регион", подчерта държавният глава.

На въпрос на БГНЕС кога законодателно ще бъде решен въпроса с фамилиите на българските жени от Западните покрайнини, така че те да завършват на „ова“, а не както е сега на „ов“, отношение взеха и двамата държавни глави. Нашите сънародници настояват това да се случва автоматично по административен път без да им се налага да ходят до общината. Те също така се страхуват, че сръбските власти могат да им окажат натиск впоследствие.

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът с българските женски фамилии е обсъждан със сръбските власти. Според него се касае за „административно решение и за по-голяма настойчивост, по-голяма активност и по-голямо единство в Националния съвет на българското малцинство“.

От своя страна президентът Александър Вучич заяви, че проблемът за него е решен още през 2018 г. и всеки, който желаел можел да отиде до общината и да си смени фамилията. Това, по думите му отнемало само 15 минути. Отделен бил въпросът колко от нашите сънародници в Западните покрайнини са готови да го направят, добави Вучич.

Президентът Радев заяви, че България винаги е оказвала последователна помощ на Сърбия по нейния път към обединена Европа.

„Ние винаги сме подкрепяли пълноценния диалог между Белград и Прищина. Смятаме, че това е единственият път за решаване на спора. Българската позиция по този въпрос е обявена ясно. България е признала Прищина и тази позиция не подлежи на обсъждане“, каза българският президент.

Той обеща, че България ще продължи да прави всичко в рамките на ЕС диалогът между Сърбия и Косово да бъде стимулиран.

Радев и Вучич също така откриха паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в Цариброд, която носи имената на двамата светители.

„Светите братя направиха така, че днес не само да споделяме общо духовно пространство, но и да пишем на една и съща азбука. Това е символ, защото показва не само нашата историческа близост, но чертае пътя за нашите по-големи взаимни амбиции“, заяви Радев.

Той посочи, че двете страни продължават да задълбочават своето сътрудничество, особено в областта на свързаността, така че от Белград до българската граница да се стига по-бързо. Работи се и за интерконектора между Сърбия и България, за да се осигури газова диверсификация.

Впечатление направи и фактът, че в училищния двор имаше стотици деца и възрастни хора, строени там вероятно от часове в очакване на двамата държавни глави. Заради топлото време на едно от българските момичета му прилоша, което наложи да му бъде оказвана лекарска помощ.

Учениците пък държаха плакати с лика на Александър Вучич и скандираха неговото име като по заповед, напомняйки епохата на социализма, както се правеше и у нас на манифестациите на 1 май и 9 септември. /БГНЕС