Радев сезира КС за избора на конституционни съдии

Държавният глава сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.

В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

"Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата", пише в мотивите на Радев.

Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

"Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен", се казва още в мотивите.

Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

БГНЕС припомня, че на 19 януари председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и кандидатът на ПП-ДБ съдия Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. /БГНЕС