Радев: Трябва да се мисли за аварийно-спасителни отряди и на други места в страната

Трябва да се мисли за аварийно-спасителни отряди, такива центрове като в София трябва да има на още места в България, да не казвам във всеки областен град, армията действа самоотвержено, но това не е тяхната дейност. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг в Каравелово, пострадало от наводнението, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Трябва да има хора специалисти и много добре оборудвани и отлично подготвени, както тези в София, добави Радев. Той благодари на спасителните екипи. Той напомни, че след това огромно бедствие за щастие няма ранени хора. Трябва да бъде доставена храна и вода на бедстващите и да започне описване на щетите при първа възможност, за да може държавата да помогне на тези семейства, каза Радев.

Кметът на Карлово благодари на 61-ва Стрямска бригада. В момента нямаме хора без храна и без медицинска помощ и без подслон. Чака ни описване на щетите, кандидатстване чрез Междуведомствената комисия, добави Емил Караиванов.

Много е важно да има засилена охрана и да не се допуснат кражби на домовете на хората, каза Радев. Всички министри са в комуникация. Очаквам най-бързо като се опишат щетите комисията да се събере и щетите да бъдат покрити, добави президентът.

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес - 3 септември 2022 г. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, съобщиха от земеделското министерство.

Обръщаме внимание, че заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Земеделските производители със 100 % пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие. /БГНЕС

Тагове: