Районна прокуратура: Изказването на Нинова е политическо и недопустимо

Политиците да се въздържат от политическо говорене. За това призова прокурорът от Софийска районна прокуратура Георги Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Недопустими са политически изказвания, с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на Корнелия Нинова е политическо и недопустимо, и цели отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми, така няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея, добави Иванов.

Призовката на Нинова е за 12 октомври и тя е разпределена на случаен принцип към прокурор Иванов. “Към жалбата си Кирил Добрев е приложил и решение на ВКС”, каза Иванов и добави, че след като се е запознал с решението на ВКС е сметнал, че към настоящия момент не са изяснени всички отноносими факти. “Започнах извършването на проверка. Изпратих писмо до БСП, адресирано към лидера на БСП - Корнелия Нинова”, обясни той и добави, че е изискал определени доказателства - заверени копия, запис и стениграма на общото събрание на БСП, което е включено в сигнала на Добрев. “Призовах я в сградата за снемане на писмени сведения”, допълни той.

Иванов посочи още, че такива действия от страна прокуратурата не са прецедент и зададе въпроса “нима законите не са еднакви за всички и не следва да се спазват от всички, включително и политици”.

“Призовавам българските политици да се въздържат от политическо говорене и да не използват прокуратурата за тяснопартийни цели”, подчерта той.

Иванов посочи, че фактът, че определени политици са сметнали, че могат да имат ползи от определен тип говорене, не им дава правото да накърняват съдебната власт.

“Като прокурор, уверявам, че прокурорите спазват конституцията и законите и се оповават на тях. Законите се прилагат еднакво за всички български граждани”, категоричен е прокурорът.

Той добави, че не е имал друг такъв сигнал и няма законни пречки, които да попречат на Нинова да връчи призовките и на другите двама членове на БСП.

БГНЕС припомня, че по-рано днес Корнелия Нинова съобщи, че тя, Борислав Гуцанков и Гергана Великова са получили призовка за явяване в Софийска районна прокуратура. /БГНЕС

Гешев вика Нинова на разпит по жалба на Кирил Добрев