Рама похвали ЕС за процеса на нормализация в Косово

Министър-председателят на Албания Еди Рама в публикация в платформата X изрази гордост от решителния и конкретен принос на Албания за продължаващия труден процес на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", съобщи "Албениън Пост".


Според него проектът за устава на Общността на асоциацията на сръбските общини (ОАСО), приет от Косово и Сърбия като подходящ работен документ, е проект на ЕС.

"Албания ще подкрепи решително Косово в изпълнението на oсновното споразумение и ще продължи да играе своята роля в насърчаването на мира, стабилността и регионалното сътрудничество между всички страни в нашето съседство", добави той.

Главата на албанското правителство обяви, че скоро ще посети Прищина, за да изрази лично подкрепата си.

Преди няколко дни Рама подчерта, че не може да скрие задоволството си, че ръководството на Косово най-накрая е постъпило правилно на срещата в Брюксел.

"Днес Косово е в много по-добра позиция, тъй като мъдро прие предложението на ЕС на 21 октомври - една много важна стъпка напред", заяви Рама.

Според него е време и Сърбия да направи същото.

"Всичко прието и договорено досега трябва да бъде изпълнено незабавно. Призовавам нашите западни партньори да запазят тази инерция и да тласнат страните към окончателно решение. Стига с избягването на мира и подхранването на призраците от миналото в името на дребнавостта на вътрешната политика. Вижте недалеч оттук какво се случва с онези, които избягват мира и се впускат в игри на принципа всичко или нищо. Нуждаем се от мир, стабилност и сътрудничество в тази част на Европа", каза той.

"Не мога да скрия задоволството си, че ръководството на Косово най-накрая направи правилния призив на вчерашната среща в Брюксел! Днес Косово е в много по-добра позиция, тъй като мъдро прие предложението на ЕС."

"Това наистина е важен исторически момент", написа министър-председателят. "Лидерите на Косово и Сърбия трябва да демонстрират лидерство и да работят в тясно сътрудничество с нашите западни партньори за незабавното прилагане на Основното споразумение за нормализиране на отношенията, без по-нататъшно отлагане."

Освен това той споменава и региона, където не се колебае да каже, че Западните Балкани заслужават мир, стабилност и сътрудничество за едно общо, по-добро бъдеще, вместо конфликти, обвинения и пречки.

Mинистър-председателят на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Алекснадър Вучич се срещнаха поотделно в Брюксел с европейските лидери в рамките на срещата на върха на ръководителите на 27-те държави - членки на ЕС, която се проведе в европейската столица Брюксел.

Премиерът Курти първи се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон и с италианския министър-председател Джорджа Мелони. Срещите продължиха около 20 минути.

Вучич, както и Курти, също се срещна с Шолц, Макрон и Мелони. И тези срещи между тях продължиха около 20 минути. /БГНЕС