Раздор в израелското правителство

Министърът от военния кабинет Бени Ганц предупреди в петък премиера Бенямин Нетаняху да избира между единство или политика, тъй като се разшириха пукнатините в правителството, сглобено след избухването на войната с Хамас, предаде The Times of Israel.


Ганц предупреди Нетаняху, че е позволил на десни министри да нападат многократно началник щаба на армията Херци Халеви по време на ожесточена среща на кабинета по сигурността късно в четвъртък. Съобщенията в еврейски медии, които цитират неназовани участници, гласят, че Нетаняху е прекъснал срещата след три часа викове, когато някои министри се застъпиха в защита на Халеви. Не се съобщава премиерът да се е намесил, за да спре нападението срещу началника на щаба. Един министър каза по телевизия Kan, че шумът „се чувал извън стаята“. Друг каза, че някои служители на отбраната са напуснали по-рано в знак на явен протест срещу нападките към Халеви.

Заседанието на кабинета имаше за цел да обсъди управлението на Газа след войната с терористичната групировка Хамас, но завърши с гръмогласна кавга между министри и военното ръководство. Десни министри се противопоставиха армията да изследва собствените си оперативни грешки, довели до нападението на Хамас на 7 октомври, какъвто план предлага Халеви . Твърдейки, че Нетаняху е виновен за грозните сцени, Ганц каза във видео изявление, че сега зависи от премиера да поправи грешката. /БГНЕС