Разногласия в ЕС относно прекратяването на забраната за внос на зърно от Украйна

Дванадесет държави от ЕС, включително Франция и Германия, настояват пред Брюксел да обясни защо отпуска финансова помощ в размер на десетки милиони евро на държавите членки, които са блокирали вноса на украинско зърно.


Те заявиха, че парите, дадени на Полша, Унгария, Словакия и България, за да ги убедят да отменят блокадите си, рискуват да подкопаят единния европейски пазар и да насърчат държавите членки на ЕС да изискват "диференцирано третиране" в бъдеще.

В писмо с дата 10 май, видяно от АФП, групата заяви, че другите членове на ЕС не са били консултирани за това решение на Европейската комисия, която те обвиниха в "липса на прозрачност".

Те се обърнаха и към източните държави от ЕС, които са наложили блокирането на вноса, за да защитят собствените си земеделски производители от излишъка на украинско зърно, който е понижил местните цени.

"Наложително е да се гарантира, че Европейският съюз е единен и че нашите различия не играят в полза на Русия", заявиха те.

Писмото беше подписано и от Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Естония, Гърция, Ирландия, Люксембург, Нидерландия и Словения.

Европейският съюз улесни вноса на зърно от Украйна, за да облекчи проблемите с износа, които страната има заради руската инвазия.

Миналата година Русия се съгласи на споразумение, постигнато с посредничеството на ООН, за да позволи на част от украинското зърно да бъде извозвано по обичайния черноморски маршрут, но количествата останаха блокирани и все още се налага значителни част от тях да бъдат изпращани през Европа по железница.

През март Европейската комисия отпусна 56,3 млн. еврона източните държави от ЕС, граничещи с Украйна, които се оплакаха от ценовия натиск върху техните земеделски производители, а през април последваха още 100 млн. евро.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заклейми ограниченията върху износа на зърно от страната му, наложени от тези държави, като ги нарече "напълно неприемливи".

Комисията заяви, че ще отговори на писмото на 12-те държави от ЕС.

"Разбира се, ще представим... нашите аргументи за това защо смятаме, че е необходимо да представим пакета от мерки, който предложихме", заяви говорителят на Комисията Дана Спинант. /БГНЕС