Разпоредителите на Музикалния театър се превръщат в приказни герои за младата публика

Музикалният театър продължава да радва своите посетители и да работи за хората, въпреки трудната ситуация. Това обяви пред БГНЕС директорът му Марияна Арсенова, в навечерието на старта на серията от детските представления на театъра "Зимни приказки". Началото ще бъде поставено на 1-ви декември с премиерата "Копче за сън" по Валери Петров.

"Детската премиера "Копче за сън", посветена на 100-годишнината от рождението на Валери Петров, с композитор Георги Генков, беше предвидена още за април месец, когато наистина се навършваха 100 години от рождението на Петров, но по разбираеми причини всички срокове претърпяха промени. Решихме да направим тази премиера, защото през зимните празници децата са нашите най-големи почитатели. Въпреки това, че се въведе този частичен локдаун, аз зная, че има малка публика с родители, които ще дойдат на тези спектакли", коментира тя и обяснява, че тези представления ще се играят в периода от 1 до 13 декември.

Заради обстановката броят на спектаклите са намалени, както и всички спектакли, които са се играели на камерна сцена са преместени на голямата, за да може да се осигури достатъчно разстояние между артистите.

"Предварително обявените спектакли бяха направени така, че всяко едно от заглавията да може да бъде изиграно два пъти и зрителите да имат възможността да ги гледат в сутрешен и във вечерен вариант. Сега сме ги редуцирали. От всяко заглавие публиката ще може да гледа само по едно изпълнение. Изключение правят спектаклите на балет „Арабеск“ – „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“, които ще бъдат изпълнени по два пъти“, обяви директорът на театъра.

Арсенова обяви, че вече театърът е празнично укасен и е осигурено всичко, което се изисква, за да не се допуска смесване на потоците от зрители. Споделя, че тазгодишните „Зимни приказки“ няма да са толкова пищни като миналата година, когато е започнала инициативата и децата са били посрещани от приказни живи герои, били са гримирани и всичко е било вълшебно. Сега всичко ще е по-обрано и камерно.

"Най-вероятно самите разпоредители ще бъдат приказни герои", обяви Арсенова и уточни, че освен намалени наполовина спектакли е редуциран и броят на публиката, която може да влезе в салона. По сметките ѝ над 250 души ще могат едновременно да гледат един спектакъл.

„Артистите ни към момента също са намалени. Оркестърът ни е един от най-обезопасените. Освен, че е намален наполовина, двадесет – двадесет и няколко човека са в оркестрината. Те са разделени с плексигласови прегради и също така тези инструменталисти, които не свирят с уста на инструмент, са с маски“, обясни директорът и бърза да каже, че всичко в програмата и намеренията им е предпоследно, защото ситуацията е динамична.

След „Зимните приказки“ ще има програма и за възрастните посетители на театъра.

„Редуцирахме и коледните концерти. Вместо 4, ще бъдат 3. От 18, 19, 20 и 23 са редуцирани на 20, 22 и 23 когато ще бъдат нашите спектакли, към които публиката вече проявява интерес. Няма да имаме станалия традиционен оперетен бал в Зала 1 на НДК, той се отлага за следващата година. Все още са ни в програмата новогодишният чардаш на 29 декември и новогодишният прилеп на 31 декември от 17 часа“, каза в аванс какво предстои на сцената на театъра и добави, че на 30 декември пък ще има спектакъл на балет „Арабеск“.

Макар и все още далече, Арсенова обяви, че през януари 2021 г. планира да се проведат отложените от тази година спектакли.

„Януари месец ще имаме отложената вече премиера на „Принцесата на цирка“, в края на януари. И също така двете чествания на Теодора Георгиева от балет „Арабеск“ по случай нейния юбилей и на юбиляра Христо Сарафов, чийто концерт отложихме заради локдауна на театъра през октомври“, посочи тя.

Въпреки ситуацията, Арсенова чертае планове и в бъдеще време.

„Имаме намерение през април месец да имаме премиера на мюзикъл, чиито права вече придобихме. Имаме огромното желание и от края на юни до средата на юли да се проведе фестивал на Музикалния театър, който да прерасне в Балкански, с международно участие и негов патрон да бъде голямо име в световния мюзикъл“, повдигна Арсенова завесата.

Попитана дали приема идеята на министъра на културата Боил Банов да се правят бързи тестове на публиката, тя смята, че това не е практично решение, тъй като тестването ще отнема много време и коментира, че по-скоро такива тестове трябва да има за актьорите.

Директорът на Музикалния театър каза още, че от 1 януари 2021 г. заплатите на работещите в културните институти ще бъдат увеличени с 10% и добави, че работят спокойно, защото техните възнаграждения на този етап са осигурени от държавата. /БГНЕС