Разрешиха екстрадирането на бившия президент на Хондурас Ернандес в САЩ

Съдия в Хондурас разреши екстрадицията на бившия президент Хуан Орландо Ернандес в САЩ, където той е издирван за предполагаем трафик на наркотици, съобщи в Tуитър Върховният съд на централноамериканската държава.

Хуан Орландо Ернандес, бивш президент на Хондурас

Съдията "реши да приеме искането за екстрадиция, представено от съда на Южния окръг на Ню Йорк срещу бившия президент на републиката Хуан Орландо Ернандес Алварадо", съобщи съдът.

Решението все още може да бъде обжалвано в рамките на следващите три дни, заяви говорителят на съдебната власт Мелвин Дуарте, като в този случай ще се произнесе съдийската колегия на Върховния съд.

Бившият президент, който заемаше поста от 2014 г. до 2022 г., е обвинен, че от 2004 г. е улеснил контрабандата на около 500 тона наркотици - главно от Колумбия и Венецуела, за Съединените щати през Хондурас.

Американските прокурори твърдят, че Ернандес е получил от наркотрафиканти милиони долари за защита, включително от мексиканския наркобарон Хоакин "Чапо" Гусман.

Срещу него са повдигнати три обвинения: заговор за внос на контролирано вещество в Съединените щати, използване или носене на огнестрелни оръжия, включително картечници, и заговор за използване или носене на огнестрелно оръжие.

Нюйоркските прокурори свързаха бившия президент с престъпленията по време на процеса срещу неговия брат - бившия хондураски конгресмен Тони Ернандес, който през март 2021 г. беше осъден в САЩ на доживотен затвор за трафик на наркотици.

Ернандес, адвокат с десни убеждения, напусна поста си на 26 януари, когато президент стана левичарят Ксиомара Кастро.

Преди осемгодишното си пребиваване на поста президент Ернандес ръководеше Конгреса на страната, като заемаше проамериканска позиция и подкрепяше борбата на Вашингтон срещу трафика на наркотици. /БГНЕС, АФП

Тегусигалпа / Хондурас