Реал детронира Сити след дузпи, Байерн спря Арсенал

Реал Мадрид се класира за полуфиналите в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като отстрани действащия носител на трофея Манчестър Сити след 1:1 в реванша и 4:3 при изпълнението на дузпи. Първият сблъсък в Мадрид бе завършил при зрелищно равенство 3:3.


За разлика от миналата година, когато „гражданите“ буквално отнесоха Кралския клуб на реванша на „Етихад“, този път възпитаниците на Карло Анчелоти излязоха по-концентрирани и солидни, като поведоха в резултата след 12 минути игра, а точен бе Родриго. След по-бавното начало, домакините понатиснаха и създадоха работа на Андрий Лунин, който веднъж бе покрит и от напречната греда след изстрел с глава на Ерлинг Холанд. В крайна сметка, „белият балет“ се оттегли на почивка с гол преднина. След 15-минутната пауза играчите на Пеп Гуардиола продължиха да натискат и закономерно стигнаха до изравнително попадение чрез Кевин Де Бройне в 76-та минута. Редовното време и продълженията завършиха по този начин, като Холанд бе заменен в края на редовното, а Де Бройне в допълнителните 30 минути.

Това като че ли изигра лоша шега на носителите на трофея, въпреки че предимството след първите наказателни удари бе на тяхна страна, след като ветеранът Лука Модрич се провали от бялата точка, а Хулиан Алварес бе точен. Последваха обаче пропуски на Бернардо Силва и Матео Ковачич, докато испанският колос не сбърка чрез Джуд Белингам и Лукас Васкес. Точните изпълнения продължиха и въпреки че Едерсон не трепна, същото стори и Антонио Рюдигер, който прати Реал в последните четири на турнира.

Там Кралският клуб ще има добре познат съперник през годините – баварският гранд Байерн Мюнхен, който надви Арсенал с минималното 1:0 на реванша в Мюнхен и продължава напред с общ резултат 3:2.


„Артилеристите“ умело пресираха преди почивката, но така и не успяха да преодолеят стража Мануел Нойер. След паузата възпитаниците на Томас Тухел, който обяви, че напуска клуба след края на сезона, показаха по-добра игра и бяха възнаградени за усилията в 64-та минута, когато Йошуа Кимих се разписа за крайното 1:0. Микел Артета и компания не съумяха да реагират до края на редовното време и по този начин се простиха с мечтата си за дебютен трофей от надпреварата.

Така Байерн ще играе с Реал Мадрид, като ще бъде домакин в първия двубой. В другия полуфинал от ШЛ един срещу друг се изправят Борусия Дортмунд и Пари Сен Жермен. /БГНЕС