Режисьорът на "Шоуто на Труман" ще получи отличие на фестивала във Венеция

Режисьорът на "Шоуто на Труман" ще получи отличие на фестивала във Венеция

Питър Уиър, режисьор на култови класики като "Шоуто на Труман", ще получи награда за цялостно творчество на тазгодишния филмов фестивал във Венеция, предаде АФП.

"С общо само 13 филма, режисирани в продължение на 40 години, Питър Уиър си е осигурил място в редиците на великите режисьори на съвременното кино", заяви артистичният директор на фестивала Алберто Барбера.

На 81-ия кинофестивал във Венеция, който започва на 28 август, Уиър ще бъде удостоен със "Златен лъв" за цялостно творчество.

79-годишният австралийски режисьор описа фестивалът и наградата като "част от фолклора на нашия занаят. Да бъдеш избран за носител на наградата за цялостен режисьорски труд е значителна чест", добави той.

Уиър е носител на две британски награди БАФТА за режисурата на "Шоуто на Труман" (1998 г.) - сатира на телевизионната реалност с Джим Кери в главната роля, и "Master and Commander" (2003 г.) - военноморски епос с Ръсел Кроу в главната роля.

Номиниран е за 6 награди "Оскар" за четири отделни филма, включително за най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър сценарий.

През 2022 г. става първият австралиец, който получава почетен "Оскар". /БГНЕС