Рекорден брой затворници във Франция

Хроничната пренаселеност на френските затвори вероятно ще се задълбочи още повече. Страната постави нов рекорд по брой на затворниците в затворите си - в момента зад решетките се намират 74 513 души, предава Евронюз.

От края на 2022 г. насам се чупят рекорд след рекорд, почти месец след месец, като последните данни отбелязват шестия път, в който европейската страна надхвърля предишния си висок брой.

Според официалните данни, в затворите се намират 74 513 затворници, което е с 2446 повече в сравнение с миналата година.

Освен това те са били с 15 818 повече, отколкото през лятото на 2020 г., когато пандемията от Covid доведе до драстичен спад в броя на затворниците.

Франция постепенно се е върнала към нивата на затворниците отпреди Covid, но през април миналата година страната за първи път премина бариерата от 73 000 затворници. След това тя постигна още един рекорд, след като надхвърли 74 000.

Общата запълненост на затворите в момента е 122,8%, а в следствените затвори, където се държат под стража чакащите съдебния си процес и хората с кратки присъди, тя е 146,3%.

Тази пренаселеност означава, че 2 478 затворници трябва да спят на матраци на пода. Брой, който е нараснал значително в сравнение с 1872 на 1 юли 2022 г. и само 422 преди три години.

Бунтовете във Франция повишават средната стойност.

Големият въпрос е какво стои зад увеличаването на броя на затворниците?

Франция е една от страните с най-лоши показатели в Европа и през януари 2020 г. беше остро критикувана от Европейския съд по правата на човека за "структурната" пренаселеност на затворите си. Тя беше осъдена отново на 6 юли.

Въпреки това пренаселеността не показва признаци на намаляване.

След избухването на бунтовете, последвали смъртта на Нахел, тийнейджър, убит от полицай в Нантер, на 27 юни, правителството призова за "твърд", "бърз" и "систематичен" отговор.

Според данните, публикувани от министъра на правосъдието, повече от 742 души са осъдени на лишаване от свобода.

Асоциацията Observatoire international des prisons (OIP) заяви, че пренаселеността на затворите може да се влоши през следващите няколко месеца с наближаването на Олимпийските игри, докато властите си поставят за цел "нулева престъпност".

На 19 юли в парламентарен доклад се подчертава "спешната необходимост" от въвеждане на механизъм за регулиране на затворите.

Въпреки това не бяха предприети по-нататъшни стъпки в тази посока.

Според статистиката на затворническата администрация през последните тридесет години броят на кратките присъди е нараснал значително. Времето, прекарано в ареста, също се е увеличило, като от средно 8,6 месеца през 2006 г. е нараснало на 11,8 месеца през 2020 г. /БГНЕС