Рибари на мълчалив протест

Рибарите от Ченгене скеле излязоха днес на мълчалив протест. Те изкараха лодките си на каналите в Рибарското селище. Рибарите недоволстват срещу „клеветническата, политическа кампания срещу тяхната общност“, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„През всички тези години ние запазихме своята идентичност, въпреки трудностите. Не позволихме да бъдем употребени политически и ще продължим да отстояваме правото ни за достойно съществуване“, споделят рибарите.

Причината за протеста е, че депутатите от ГЕРБ предложиха законодателни промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които ще позволят да се узаконят рибарските хижи на рибарите и да се уреди статута на Рибарското селище.

Христо Иванов – съпредседателят на „Демократична България“ обаче заподозря, че с тези законодателни промени всъщност управляващите искат да узаконят подобни незаконни постройки, които се намират в т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в парк „Росенец“. Рибарите са категорични, че промените в закона са предложени от тях, защото почти половин век проблемът с техните постройки не е решен. /БГНЕС