Ричардсън грабна титлата на 100 метра с изключително време

Американката Ша'Кари Ричардсън е новата световна шампионка в бягането на 100 метра, след като триумфира на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща с изключително време. Ричардсън победи ямайките Шерика Джаксън и Шели-Ан Фрейзър-Прайс с рекорд на световните първенство - 10.65 секунди.

В много силен финал с участие на девет състезателки, от които седем слязоха под 11 секунди, 23-годишната Ричардсън бе над всички и най-накрая се качи на световния връх, след като в последните две години не участва на Световното първенство в Орегон и Олимпийските игри в Токио. Джаксън спечели сребърния медал, а топ 3 допълни ветеранката Фрейзър-Прайс.

В сектора за хвърляне на диск шампионът от Орегон Кристиян Чех и олимпийският първенец Даниел Стал си спретнаха страхотен дуел, като Чех на два пъти повеждаше, но Стал успяваше да го задмине, включително и с последния опит в състезанието. В крайна сметка шведът спечели втора световна титла в кариерата си със 71,46 метра, което също е рекорд на световните първенства, а Чех финишира втори със 70,02. Литовецът Миколас Алекна спечели бронза с 68.85.

В тройния скок при мъжете Фабрис Занго грабна титлата със 17,64 метра, а зад него се наредиха кубинците Ласаро Мартинес и Кристиян Наполес. /БГНЕС