Рисуваните порти на Разлог: врати към изкуството без граници

В Разлог вратата или портата е символът на дома, който всеки вижда от пръв поглед от улицата. Тя говори много – за мерака на домакините, за уюта в дома, за подредбата, а изрисувана е вече нещо съвсем друго, това е изкуство без граници, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Прага на вратата или портата е свещен за българина, той се пази от зли очи и се благославя да се прекрачва само от добри и желани гости и орисии, през своя поглед го претвориха и изваяха творци от България, Полша и Украйна.

Разлог се слави с гостоприемството на своите хора – в делник и празник по повод и без повод, разложкият дом е отворен и топъл. За да може гостът да почувства, да види, да опита и да изживее Разлог.

Това преди години впечатли група художници от Украйна, България, Полша и Украйна, изрисуваха със свои емоции вратите в парка в Разлог, превръщайки го в част от естетическото пространство на града.

Като продължение на идеята тяхното изкуство се пренесе тази есен в квартал Вароша. Там, в квартала под хълма с Вавилонската кула и кръста, украинските художници Оксана и Иванка Стратийчук и Оксана Миловзорова, изписаха вратите на къщите. За да се осъществи тази идея стопани и творци се сприятелиха и хората предоставиха част от домовете си за своеобразно пано, на което разцъфна творчеството на художниците.

Върху вълнуващите пана – вратите, разцъфтяха рози, накацаха врабченца, извиха се лози, изгряха фантазии, отпечата се душевността на авторите.

Но Разлог не се спира до тук, инициативата продължава, канейки отново художниците да бъдат гости на града и да разгърнат своя талант и фантазия и през следващата година.

Предизвикателството за 2020 г. е отправено към семействата, които са отворени към тази инициатива, те са призовани техните желания и покани към художниците да бъдат съгласувани и следващото лято ще им дадат отново да се изявят. Така заедно с тях Разлог ще направи поредната стъпка за един по-красив град. /БГНЕС