Росен Желязков е в бомбоубежище в Киев

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и българската делегация, която оглавява на посещение в Украйна, се намират в бомбоубежище в Киев.


Евакуацията към защитеното съоръжение е наложена заради тревога за въздушно нападение около 6 часа сутринта, местно време.

Тревогата е задействана освен в Киев и във всички украински области. Военновъздушните сили са предупредили за предстоящи руски удари с крилати ракети.

"Няколко стратегически бомбардировача Ту-95 са излетели от летище „Оленя“ в Мурманска област, Русия. Военновъздушната база "Оленя" в Русия е едно от основните летища, от които излитат изтребители с ракети, за да бомбардират Украйна", уточни „Индипендънт“.

Няколко експлозии бяха чути в Харков, Киев и Черкаси. Губернаторът на Харковска област Олег Сунихубов съобщи, че руските сили са нанесли най-малко четири удара по Харков около 6 ч. местно време. По думите на Суниехубов е бил атакуван инфраструктурен обект в квартал Слобидски в града.

Не се съобщава за жертви след нападението, въпреки това губернаторът призова жителите да останат в укрития.

БГНЕС припомня, че българска делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на посещение в Украйна по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев. /БГНЕС