Розов кокаин и синтетична марихуана във Франция

Розов кокаин и синтетични канабиноиди са новите наркотични вещества, които циркулират във Франция, сочи проучване на Френската обсерватория за наркотици и наркомании (OFDT), предаде АФП.

В това проучване, основано на повече от 600 проби, събрани през 2022 г., се отбелязва високото съдържание на кокаин. Обсерваторията предупреждава, че "увеличаването на съдържанието на кокаин увеличава риска от остра интоксикация и развитие на усложнения, свързани с неговата токсичност". Над 56 % от анализираните проби кокаин не съдържат режещи вещества.

OFDT отбеляза и "многобройните измами" без знанието на потребителите на 3-MMC - синтетичен наркотик, класифициран като опиат в Нидерландия.

"През 2022 г. от събраните 56 проби, за които се твърди, че са 3-MMC, само 12 (21,4%) действително са били съставени изключително от 3-MMC", посочи OFDT.

Друг продукт - "розов кокаин", който се предлага под формата на розов прах, е забелязан за първи път във Франция през 2022 г.

Анализът разкрива повтаряща се комбинация от MDMA и кетамин, без наличие на кокаин. Този малко познат продукт може да причини "неочаквани усложнения за потребителите поради подвеждащото си име", продължи OFDT.

В доклада се подчерта и появата на нов синтетичен канабиноид - хексахидроканабинол (HHC), който се появява във Франция през есента на 2022 г.

По отношение на хероина докладът отбеляза "преобладаване на хероин с ниска концентрация", т.е. хероин, нарязан с други вещества.

В края на януари френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин изрази загриженост относно рязкото нарастване на трафика на синтетични наркотици, като през 2023 г. са конфискувани с над 180% повече наркотици в сравнение с предходната година.

По данни на министерството през 2023 г. във Франция са били конфискувани 4,15 млн. таблетки екстази и MDMA (в сравнение с 1,4 млн. през 2022 г.) и 418 кг амфетамини и метамфетамини (198 кг през 2022 г.).

В края на януари в Антверпен, Белгия, който е основната входна врата на кокаина към Европа, бе поставено началото на "Алианс на европейските пристанища" за борба с трафика на наркотици. /БГНЕС