Румен Радев: ЦИК е в цайтнот, няма никаква яснота за машините

„ЦИК е поставена в цайтнот, целият процес по машинния вот върви с рискови стъпки – нямаме договор, нямаме яснота“. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава използва специфичния термин от шаха, игран за време, с който се означава ситуация, при която играчът има малко и недостатъчно време да завърши ходовете си. Според него именно в такава ситуация се намира и изборната комисия, все по-притискана от времето да реши въпроса с машинното гласуване, залегнало в закона, но около което продължава да има твърде много неясноти. Държавният глава припомни свикана от него среща по темата още преди една когато, а според Румен Радев подготовката е трябвало да започне още тогава.

„Няма решение на ВАС по отношение на обжалването, все още няма подписан договор, все още няма ясни времени параметри на доставката на машините. Все още няма и утвърдена методика за сертифициране на тези машини. Няма ясен алгоритъм как всички политически субекти и обществени организации ще могат да участват в този процес на сертифициране – проверка на софтуер и хардуер, контрол върху съхранение, транспортира не и надзор върху тези машини“, припомни още държавния глава.

Караянчева: Изборите не ги прави ГЕРБ, насаждат се внушения

Той припомни и необходимостта от обучението на хората, боравещи с машините, както и за необходимостта от информационна кампания за гражданите.

Според Радев държавата се бави и с издаването на здравен протокол за предстоящия вот.

Нинова: Гласуване по пощата – да, но с активна регистрация

От президентската институция настояха и да се помисли за промени в Изборния кодекс, даващи възможност на по-малките партии за равно участие в предизборните дебати в обществените медии, тъй като в условията на пандемия няма как да се случи „класическа кампания“, при която се срещат партии и симпатизанти.

Мустафа Карадайъ: Вече сме в реална предизборна кампания

„Защо да не се замисли за едно завишено качество и количество на предизборните диспути“, призова вицепремиерът Илияна Йотова. /БГНЕС