Русия поиска среща на Съвета за сигурност на ООН заради нападенията в Запорожие

Москва е поискала свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август във връзка с ударите на Киев по атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи пред репортери източник от руското представителство в ООН.

"Русия е поискала свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН за следобеда на 11 август във връзка с украинските атаки срещу Запорожската АЕЦ през последните дни и възможните им катастрофални последици", отбелязва източникът.

Друг източник от Съвета за сигурност на ООН заяви пред РИА Новости, че Москва би искала за докладчик да бъде избран Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ.

Украинските въоръжени сили непрекъснато обстрелват АЕЦ в Енергодар, която от март е под защитата на въоръжените сили и все още се управлява от украинския оператор. През нощта на 7 август Киев нанася удар по завода с ракетни установки "Ураган". Според властите на Енергодар шрапнел и ракетен двигател са паднали на около 400 метра от работещия енергоблок, а в зоната на удара са се намирали сухият склад за отработено ядрено гориво, както и автоматичният пункт за радиационен контрол.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Както предупреждават от администрацията на Енергодар, повредата на енергоблока застрашава живота на стотици хиляди хора не само в Украйна, но и в Европа и дори в Азия. В случай на предизвикано от човешка намеса бедствие Никопол, Запорожие, Кривой Рог и голяма част от Западна Украйна ще бъдат най-силно изложени на радиация.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси изрази загриженост и призова за прекратяване на обстрела на всяка цена. Той също така заяви, че е готов да ръководи експертна мисия на МААЕ по въпросите на безопасността, сигурността и гаранциите в атомните електроцентрали. Москва от своя страна е готова да съдейства за организирането на посещението./БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия