Русия иска среща на Съвета за сигурност на ООН за "Северен поток"

Постоянното представителство на Русия към ООН поиска открито заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за разрушаването на газопровода "Северен поток". Заседанието е насрочено за 11 юли.


"Ще нанесем още един удар по линията на западняците, че в Дания, Германия и Швеция се отделя достатъчно внимание за разследване на това престъпление и не са необходими международни усилия за намиране на отговорните", написа в Telegram Дмитрий Полянски, първи заместник-посланик на Русия в ООН.

Русия поиска от британското председателство да покани на срещата представители на Дания, Германия и Швеция. Москва възнамерява да доведе "няколко интересни безпристрастни говорители", чийто имена Полянски не уточни.

Експлозиите в тръбопроводите станаха през септември 2022 г. Русия призова за съвместно разследване на взривовете от Съвета за сигурност на ООН, но резолюцията ѝ не беше приета. В средата на юни 2023 г. - осем месеца след взривовете - множество чуждестранни медии публикуваха информация за обстоятелствата около взривовете, в които евентуална намеса на "проукраинска група" не се отхвърля./БГНЕС