Русия разпореди наказателно производство за оскверняването на паметника на Съветската армия в София

Ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди образуването на наказателно производство за оскверняването на паметника на Съветската армия в София, предаде руската държавна агенция ТАСС.


"Срещу паметника на Съветската армия в българската столица са извършени вандалски действия, като група футболни фенове са нападнали палатковия лагер на защитниците на паметника и са повредили гранитна плоча в основата му", се казва в съобщението.

"Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин е възложил на главната следствена служба на ведомството да разследва съвместно с руското външно министерство оскверняването на паметника, издигнат в чест на съветските воини-освободители в София", се допълва в изявление на Комитета.

Според посочената институция "в рамките на разследването ще бъдат предприети стъпки за установяване на самоличността на лицата, "отговорни за това престъпление, а техните действия ще бъдат подложени на наказателна и правна оценка".

По-рано Олга Скабеева, един от главните пропагандисти на президента Владимир Путин, коментира акцията, извършена снощи от група привърженици на футболен клуб "Левски", които разбиха паметната плоча на монумента в София и опънаха транспарант с думите "Демонтаж".

"В София за пореден път оскверниха паметника на Съветската армия. Вандали нахлуха през нощта и разбиха възпоменателния надпис. България продължава да се превръща в Украйна 2.0", написа Скабеева в Телеграм. /БГНЕС