Русия ще увеличи разходите за отбрана с почти 70% през 2024 г.

Русия ще увеличи разходите си за отбрана с почти 70% през 2024 г., показва документ на финансовото министерство, публикуван днес, тъй като Москва влага средства в пълномащабната си офанзива в Украйна.


Откакто конфликтът започна миналата година, Русия увеличи производството на оръжия и вкара огромни средства във военната си машина, въпреки постоянно високата инфлация и слабата рубла.

В документа се посочва, че разходите за отбрана ще скочат с над 68% на годишна база до почти 10,8 трилиона рубли (111,15 млрд. долара), което ще представлява около 6% от БВП - повече от разходите за социална политика.

През 2024 г. разходите за отбрана ще бъдат около три пъти по-големи от разходите за образование, опазване на околната среда и здравеопазване, взети заедно, показват данните, изчислени от АФП.

"Фокусът на икономическата политика се измества от антикризисна програма към насърчаване на националните цели за развитие", се казва в документа на Министерството на финансите.

В него се посочва, че това включва "укрепване на отбранителния капацитет на страната" и "интегриране" на четирите украински региона, които Москва претендираше да анексира миналата година - Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Увеличаването на разходите за отбрана идва в момент, когато руската централна банка предупреждава, че икономическият растеж ще се забави през втората половина на 2023 г., а инфлацията ще надхвърли целевата стойност на банката от четири процента.

Президентът Владимир Путин и други официални лица до голяма степен отхвърлят икономическите последици от офанзивата в Украйна, като твърдят, че Русия до голяма степен е устояла на бурята от западните санкции. /БГНЕС