Русия: Срещата на върха на НАТО бележи връщане към схемите на Студената война

Министерството на външните работи на Русия заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, бележи връщането на Алианса към мисленето и "схемите" от епохата на Студената война, предаде АА.


На своя уебсайт министерството заяви, че Западът "защитава интересите на 1 милиард" - населението на западните държави - и се бори за своята хегемония, като се опитва да спре формирането на многополюсен свят, включително с военни средства.

"За Запада "редът, основан на правила", е узурпиран прерогатив за нарушаване на международното право. Резултатът от действията на НАТО е добре известен - разпространение на огнища на нестабилност, разрушаване на държави, необуздан тероризъм, ненаказани военни престъпления, цивилни жертви, включително деца, безкрайни потоци от бежанци", се казва в него.

Алиансът доказа неспособността си да се адаптира към новата геополитическа ситуация и изискванията в сферата на сигурността, а САЩ и техните съюзници се опитват да овладеят и формиращите се центрове на многополюсния свят, се допълва в доклада.

Министерството също така обвини НАТО в лицемерие, като посочи, че Алиансът обвинява Русия, че е заплаха, докато увеличава военното си присъствие и изгражда военни складове в близост до руските граници, тренирайки за настъпателни действия срещу Русия по време на военни учения.

Дипломатическата служба изтъкна, че броят на военнослужещите в районите около Русия се е увеличил до 300 000 и никой не отрича, че срещу Русия са разположени системи за противовъздушна отбрана.

"НАТО последователно понижава прага за използване на сила и засилва ядрения компонент във военното планиране", се казва в съобщението.

Украйна се превърна в острието на борбата на НАТО срещу Русия и ѝ бяха обещани членство и оръжия с голям обсег на действие, се казва в доклада.

В същото време Грузия, Босна и Херцеговина и Молдова са следващите на опашката за присъединяване към редиците на Алианса. Финландия и Швеция бяха приети по ускорен начин.

"Близкият изток и Африка са обявени за зона на стратегически интереси, в която Вашингтон и неговите съюзници се опитват да наложат своите порядки и да изсмукват ресурси по доказани неоколониални модели.“

"НАТО разширява пипалата си в Индо-Тихоокеанския регион под измисления претекст, че развитието на ситуацията там "може да повлияе пряко на евроатлантическата сигурност"," заяви министерството.

Според министерството много държави са "сериозно обезпокоени" от политиката, действията и повишаването на военното присъствие на НАТО, които "пряко противоречат на обективните задачи за формиране на нов справедлив световен ред без изкуствени граници, разделящи държавите на приятели и врагове".

"Сигурността може да бъде само неделима и не може да се укрепва чрез игнориране на сигурността на другите. Колкото и да се простират геополитическите планове на Вашингтон и Брюксел, светът няма да се превърне в "натовско кълбо"", се казва в него.

Министерството подчерта, че резултатите от срещата на върха във Вилнюс ще бъдат "внимателно анализирани".

"Отчитайки установените предизвикателства и заплахи за сигурността и интересите на Русия, ние ще реагираме своевременно и по подходящ начин, използвайки всички средства и методи, с които разполагаме. В допълнение към вече взетите решения ще продължим да укрепваме военната организация и системата за отбрана на страната", се казва в него. /БГНЕС