Русия заложи рекордни военни разходи в бюджета си за 2024 г.

Руският парламент прие бюджета за 2024 г., който увеличава военните разходи до повече от една трета от общите държавни разходи, съобщи „Киев Индипендънт“.


Ако се комбинира с финансирането на вътрешните правоприлагащи органи, цифрата нараства до 40%.

Според руската независима медия „Медуза“ държавните разходи за военния сектор на Русия за първи път ще надхвърлят социалните плащания.

Бюджетът е преминал през всички необходими стъпки, за да се превърне в закон, като остава само подписът на руския диктатор Владимир Путин, за да влезе в сила.

От първия си проект досега бюджетът е претърпял 900 изменения, като във втория проект за военния сектор на страната са отделени допълнително 8,2 млрд. долара.

Освен това Русия е заделила значителна сума пари, най-малко 2,6 млрд. долара, която да бъде изразходвана за териториите на Украйна, които незаконно анексира през септември 2022 г.

За да финансира увеличените военни разходи, Москва ще се нуждае от увеличаване на приходите. Съобщава се, че финансирането на първия проект на бюджета, който беше по-малък от приетия окончателен вариант, ще изисква 22% увеличение на държавните приходи от 2023 г. нататък.

Руското правителство обмисля да повиши данъците, за да компенсира несъответствието./БГНЕС