Русия запорира банкови сметки на съпругата на писателя Борис Акунин

Московски съд замрази банкови сметки с 6 милиона рубли (64 400 долара), принадлежащи на Ерика Чхартишвили, съпругата на видния руски писател Григорий Чхартишвили с псевдоним Борис Акунин.


Районният съд на Басмани постанови, че парите в сметките на Ерика Чхартишвили „са спечелени съвместно от двойката и използвани за извършване на престъпления“, съобщи Радио Свободна Европа.

В началото на февруари същият съд издаде заповед за арест на Акунин по обвинения в призиви към тероризъм и разпространение на "фалшива информация" за руската армия.

Миналия месец Министерството на вътрешните работи на Русия постави Акунин в международен списък за издирване за предполагаема престъпна дейност, въпреки че не бяха изброени конкретни обвинения срещу него.

67-годишният Акунин, който в момента живее в Лондон, след като напусна Русия през 2014 г. вследствие незаконното анексиране на украинския Кримски полуостров от Москва, открито критикува незаконното нахлуване на Москва в Украйна.

По-рано този месец руското министерство на правосъдието обяви Акунин за „чуждестранен агент“, заедно с няколко други допълнения към наказателния списък, широко прилаган срещу критиците на режима.

Миналия месец руската финансова служба Rosfinmonitoring добави Акунин към списъка си с терористи и екстремисти без никакво обяснение, но в съобщения в руските медии се казва, че срещу писателя е започнало разследване по обвинения в дискредитиране на руските въоръжени сили.

Този ход дойде по-малко от седмица, след като един от най-големите издатели на книги в Русия и най-голямата верига книжарници в страната обявиха, че спират продажбата на творби на Акунин и друг популярен писател, Дмитрий Биков, заради техните проукраински и антируски коментари.

През октомври всички руски театри, представящи пиеси по произведения на Акунин, премахнаха името му от афишите.

Акунин беше сред десетките руски писатели, които открито осъдиха агресията на Москва срещу Украйна. На 24 февруари 2022 г., веднага след началото на пълномащабната инвазия на Русия, той написа във Фейсбук, че в Русия е „започнала нова ужасна епоха“.

„До последния момент не можех да повярвам, че Путин ще започне тази абсурдна война, но грешах. Винаги съм вярвал, че в крайна сметка здравият разум ще победи, и грешах. Лудостта победи“, написа тогава Акунин. /БГНЕС