Руски войници убиха деветчленно семейство в Украйна

Двама руски войници са арестувани по подозрение, че са убили семейство от девет души, включително две малки деца, в дома им в окупирания от Русия източен украински град Волноваха.

Руските медии съобщават, че убийствата са извършени миналия петък през нощта и че заподозрените са използвали картечници със заглушители, за да убият семейството през нощта в съня им.

Това е първият известен случай, в който Русия арестува свои собствени войници по подозрение в убийство на украински цивилни, откакто нахлу през 2022 г., въпреки многобройните доказателства, събрани от независими групи за защита на правата на човека, журналисти и ООН, които показват, че руските войници системно са извършвали военни престъпления по време на инвазията си в Украйна.

Руските прокурори заявиха, че двамата задържани войници са от Далечния изток на Русия и че причината за убийствата изглежда са резултат от "вътрешен конфликт".

Графични снимки, разпространени в интернет, на последствията от убийствата показват опръскани с кръв и простреляни тела в легла, като някои от тях все още са прегърнати.

Украински официални лица вече заявиха, че според тях руски войници са убили всички членове на семейство Капканец на 27 октомври, защото са отказали да им дадат къщата си. Украинското правителство заяви в изявление, че също е започнало разследване на престъплението.

Астра, независим руски новинарски канал в Телеграм, цитира съседи на жертвите от Волноваха, които обвиняват руските войници за убийствата./БГНЕС