Руслан Стефанов: Не се възползваме от офшорните вятърни централи, превръщаме България в „бяло петно"

Черно море има добър потенциал и България може да развие офшорни вятърни централи. Те ще ни гарантират едновременно енергийна независимост и постигане на климатичните цели за създаване на икономика, която не се базира на изкопаемите горива.


Много държави имат рамки за развитие на офшорния вятър, включително Румъния и Гърция. Крайно необяснимо е, че българските политици не поемат „топката" и не се възползват от една такава очевидна възможност. България остава едно „бяло петно", което означава и по-голяма бедност.

Това заяви в интервю за БГНЕС Руслан Стефанов, програмен директор в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


„Черно море има достатъчно добър потенциал, за да развие офшорни вятърни централи, като най-перспективната зона е около Калиакра и Бургас. Нашите изследвания показват, че има много голяма площ и възможности за развитие на такива вятърни централи, като там където има най-висок икономически потенциал става въпрос за цели 26 гигавата възможности, като най-непосредствено атрактивните зони в Черно море могат да дадат до 6 гигавата. За сравнение, в момента нашите инсталирани мощности са около 13 гигавата, тоест можем да инсталираме двойно по-големи офшорни вятърни мощности", каза още програмният директор в ЦИД.

Причината да не се възползваме от тези естествени възможности, според Руслан Стефанов, се корени в „огромната политическа импотентност. Той допълни, че ЦИД е предложил рамка за развитие на офшорния вятър отпреди повече от 2 години. „Много държави имат такива рамки, включително съседните Румъния и Гърция, крайно необяснимо е и неприятно, че българските политици не поемат „топката" и не се възползват от една такава очевидна възможност, която съществува вече от няколко години", заяви експертът.


Той обясни, че друга възможност за тази импотентност е, че ние нямаме конкретен интерес и не предприемаме нищо, което е много неприятно за богатството на България като страна.


„Богатството се създава чрез инвестиции в нови технологии, нови пазари, нови мощности, които произвеждат този допълнителен доход", подчерта Стефанов.

Той даде за пример Румъния, която разполага с мощности от гигават и половина. Тяхната инвестиция е от над 1 млрд., след това тя ще произведе доход, който ще нарасне, защото ще има обслужващ персонал, обслужващи производства, част от производствата ще дойдат в Румъния, така че към 2030 – 2032 г. те ще имат едни 5,6 млрд. евро повече от България като доход и ето тук идва бедността.

„Инвеститорите си казват, че щом Румъния вижда такива възможности и бързо реагира, за да осигури необходимите законодателни условия, то тогава Румъния е по-добра бизнес среда, Гърция също, тъй като тя също развива това нещо и България остава едно бяло петно, което означава по-голяма бедност", обясни Руслан Стефанов и поясни, че офшорната вятърна енергия може да бъде използвана за складиране на енергия под формата на водород. „При всички положения офшорната енергия ще позволи на България да намали зависимостта си от изкопаеми горива, нещо под което ние сме се подписали. Целият развит свят – САЩ, Китай, Европа знаят, че дългосрочно се върви към излизане от изкопаемите горива, тоест изключително важно е да реагираме навреме", коментира той.

Според експерта по ПВУ ние имаме на разположение освен милиардите безвъзмездна помощ, които отново не усвояваме навреме, но и още толкова възможност за нисколихвени заеми, които България не използва. „Вместо да взимаме дълг през бюджета и да плащаме високите и повишаващи се пазарни лихвени проценти, ние можем да използваме тези допълнителни заеми и средства по ПВУ, само че те изискват да имаш стратегия, да имаш ясна визия, включително и развитие на офшорни вятърни централи. Глупост е да не използваш технология, при която Европа е първенец, има средства, има пазарен интерес, това говори за един много конкретен пример как тази политическа импотентност вреди изключително много на България", подчерта програмният директор на изследователския център.

„Ако искаме да имаме просперитет, трябва да използваме тези очевидни възможности, дори да не се замисляме. Нещата като офшорният вятър са очевидни и се предполага да са се случили, както се случва в други държави", категоричен е експертът. „Тук вече трябва да видим идеите на политиците - какво ще е това зелено бъдеще, как ще инвестираме в тези технологии, какво ще произвеждаме ние, кой ще е персоналът, който ще обслужва тези технологии, всичко това изисква дългосрочно мислене", допълни още програмният директор в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. /БГНЕС