Съюзници на Кремъл инвестират в имоти във Великобритания

Почти 52 000 имота в Обединеното кралство са собственост на анонимни инвеститори, включително някои "близки до Кремъл", предаде АФП, позовавайки се на данни от нов доклад.

Имоти на обща стойност над 6,7 млрд. паунда са били закупени "със съмнителни средства" чрез "тайни офшорни компании", се казва в доклад на организацията за борба с корупцията „Transparency International UK“.

Повече от една пета, или 1,5 млрд. паунда, са били вложени в имоти със "съмнителни средства от Русия, включително от лица, които са обект на санкции и са близки до Кремъл", допълва организацията.

Миналата година Великобритания започна правна борба с руските пари, идващи от подставени компании, данъчни убежища и непрозрачни структури на собственост.

Това беше част от по-широките икономически санкции, след като Москва започна нападението си срещу съседна Украйна преди почти една година.

През август правителството стартира нов "Регистър на чуждестранните юридически лица", изискващ от чуждестранните компании да декларират крайния бенефициент на всяка собственост, която притежават в Обединеното кралство.

Според активисти обаче регистърът остава отворен за злоупотреби.

В доклада на „Transparency International“ се казва, че повече от 18 000 офшорни компании притежават общо почти 52 000 имота в Англия и Уелс.

Тези компании "или изобщо са пренебрегнали закона, или са предоставили информация, която прави невъзможно за обществеността да разбере кой е техният собственик", се казва още в доклада.

"Това включва фирми, за които се съобщава, че са собственост на клептократи, олигарси и лица, подлежащи на санкции."

Организацията добави, че Великобритания остава "център" за незаконни парични средства, и призова правителството да предприеме повече действия.

"Прозрачността по отношение на това, кой наистина притежава собственост тук, е от жизненоважно значение за преодоляване на ролята на Великобритания като глобален център за мръсни пари", заяви Дънкан Хеймс, политически директор на групата.

"Нашият анализ разкрива, че има твърде много компании, които може да се опитват да заобиколят законите, да не знаят, че те съществуват, или изобщо да ги игнорират.“

"Без действия от страна на парламента за отстраняване на пропуските в закона и активно прилагане ... тази обещаваща реформа няма да постигне целта си да осигури по-малко места за укриване на корумпирано богатство." /БГНЕС