С нов изтребител Русия се стреми да матира САЩ във въздуха - и на геополитическата карта

На изложение на Русия за военни самолети през юли руският президент Владимир Путин инспектира прототип на реактивен самолет, който е предназначен да поеме повече от вражеските изтребители.

Лекият тактически стелт самолет също има за цел да предизвика геополитически главоболия за САЩ.

Лекият тактически самолет (ЛТС) „Шахмат“ или Су-75 ще бъде вторият едномоторен изтребител в света, който ще включва най-сложните системи за избягване на радар и управление. Единственият друг самолет в тази категория, F-35, произведен от Lockheed Martin Corp. , е най-модерният самолет в арсенала на САЩ.

F-35 се търси в международен план, осигурявайки на Вашингтон жизнеспособен отбранителен износ, който също помага за постигане на сигурността и дипломатическите цели на САЩ. Израел и Япония са сред 15-те държави, които са получили F-35 или са постигнали споразумения за закупуването му.

Руските представители заявиха, че биха искали да продадат „Шахмат“ на Обединените арабски емирства, Аржентина, Индия и Виетнам - страни с връзки със сигурността на САЩ - въпреки че никой все още не се е съгласил на сделка.

Су-75 „Шахмат“ , както подсказва името му, има за цел да оспори стратегическите лостове на САЩ, казват анализаторите в областта на отбраната. Руските власти характеризират самолета като търговски проект.

„Няма нужда да търсим [а] геополитическа програма зад нашия нов лек тактически изтребител“, каза Сергей Чемезов, генерален директор на „Ростех“, основния руски отбранителен конгломерат, в изявление пред „Уол Стрийт джърнъл“. „Истинската причина е много по -проста: има голямо естествено търсене на този клас самолети на съвременния военен пазар.“

Чемезов каза, че „Шахмат“ представя „работно решение“ за страни, които не могат да отговорят на цената на F-35 - до 120 милиона долара. „Ростех“ изчислява, че един „Шахмат“ ще се продава за 30 милиона долара; някои отбранителни анализатори казват, че цената всъщност ще бъде по-висока.

Су-75 се изправя пред пречки пред развитието. Самолетът е на две години от първия си полет, казва „Ростех“, а анализаторите на отбраната казват, че той изисква финансиране от клиенти, за да стигне до производство. Руската държава, включително нейната армия, не е осигурила финансиране, което да позволи на проекта да напредне.

Lockheed Martin не се стряска от потенциалната търговска заплаха. „Оставаме уверени, че F-35 ще продължи да служи като гръбнак на съюзническите военновъздушни сили, като повече от 200 F-35 вече са доставени на международни партньори“, каза говорител.

F-35 започва да лети оперативно за американската армия през 2015 г. и се очаква да остане на въоръжение до 2077 г. Той се счита от Lockheed и американските служители за най-напредналия реактивен изтребител в света, въпреки че военните имат други бъдещи проекти за самолети.

Руските инженери в продължение на десетилетия разработват макети на съвременни едномоторни изтребители, които обикновено са по-евтини и по-трудни за откриване от самолети с два двигателя, според авиационни анализатори.

На конференция за отбрана в Абу Даби през 2017 г. Чемезов обяви партньорство с ОАЕ за разработване на едномоторен лек боен изтребител на базата на двумоторния МиГ-29.

Повече от 200 F-35 вече са доставени на съюзници на САЩ.

Представителите на „Ростех“ не биха казали дали този самолет по -късно се е превърнал в „Шахмат“ или представлява друг проект. Представители на ОАЕ отказаха да отговорят на въпроси относно проекта.

САЩ и ОАЕ са изградили тесни връзки заради общи заплахи, особено тези, идващи от Иран. Но ОАЕ, нетърпеливи да модернизират своя въздушен флот, бяха разочаровани през последните години от невъзможността да купят F-35. Според бивши американски представители САЩ не са продали самолетите, за да позволят на Израел да поддържа регионалното превъзходство във въздуха. Когато Вашингтон научи за предложеното съвместно предприятие Русия-ОАЕ, американските служители възобновиха преговорите за F-35 с ОАЕ, с което руският проект влиза „в хладилника“, казаха тези служители.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп обедини въпроса за продажбите на F-35 с разговори, водещи до миналогодишни споразумения наОАЕ и други арабски държави за нормализиране на отношенията с Израел. През ноември САЩ одобриха продажбата на F-35 на ОАЕ .

След критиките на Конгреса относно продажбата през декември, Юсеф Ал Отайба, посланикът на ОАЕ в САЩ, заяви, че страната му „би предпочела да разполага с най -доброто американско оборудване, или с неохота ще го намерим от други източници“.

Администрацията на Байдън през януари обяви преглед на продажбите на оръжия за ОАЕ и Саудитска Арабия, след което заяви през април, че ще продължи с продажбата на F-35 за ОАЕ

Допълнителни въпроси относно продажбата възникнаха поради разширяващите се отбранителни отношения на ОАЕ с Китай, което би могло да застраши трансфера на F-35 и да направи „Шахмат“ жизнеспособна придобивка за замяна.

Говорител на Държавния департамент заяви, че администрацията възнамерява да продължи продажбите за ОАЕ в областта на отбраната, но иска „да гарантира, че имаме ясно взаимно разбиране по отношение на задълженията и действията на Емиратите преди, по време и след доставката“.

През юли „Ростех“ представи прототипа на "Шахмат" на авиошоуто MAKS извън Москва. Двигателят, предназначен за Су-75, е в полетни тестове при други самолети, а авиониката и радарните системи изискват по -нататъшно развитие, според Рубен Ф. Джонсън, анализатор на космическите и отбранителните технологии в Киев.

"Липсва им чуждестранен клиент, готов да плати, за да им помогне да завършат самолета", каза Джонсън.

Русия е прилагала този търговски модел и преди, като е получавала авансово плащане от Индия за Су-30МКИ, разработен съвместно с Hindustan Aeronautics Limited.

Русия също се възползва от разочарованието, изпитвано от някои американски съюзници от износа за отбрана. През последните години Русия продаде голяма система за противовъздушна отбрана на Турция и реактивни изтребители на Египет, което доведе до санкции на САЩ или заплахи от санкции и влоши отношенията на САЩ с двете страни.

ОАЕ биха могли да се сблъскат с подобен риск, ако преследват Су-75, дори докато се опитват да завършат покупката си на F-35, заявиха бивши висши американски служители.

„Някой във Вашингтон ще трябва да каже на тези хора, че не могат да имат и двете“, каза Дейвид Шенкер, който беше помощник държавен секретар при Тръмп, а сега е сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „Мисля, че съвместното развитие може да наруши сделката.“

Рекламното видео на Су-75“Шахмат“, пуснато от „Ростех“ миналия месец, стартира със сцена в Абу Даби, с актьор, който играе пилот на изтребител.

„Емиратите излагат на риск получаването на F-35“, каза Кларк Купър, също помощник държавен секретар при Тръмп и понастоящем член на Атлантическия съвет. „На този етап би трябвало да има много осезаеми доказателства за отделяне на ОАЕ от такива руски поръчки.“

Чемезов каза, че "Шахмат" е изцяло инициатива на "Ростех" и изтъкна връзките на Русия с ОАЕ

„Винаги сме имали взаимоизгодно партньорство с ОАЕ във военни и граждански технически проекти и съм уверен, че нашите отношения ще останат такива“, каза той./БГНЕС

..................

Брет Форест, "Уол Стрийт джърнъл".

Категории: