Сайтът за социални медии X спря и реактивира акаунта на Юлия Навалная

Акаунтът на Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, беше спрян и отново възстановен от платформата X в рамките на час, предаде АФП.


Първоначално акаунтът беше спрян за близо 50 минути заради предполагаемо нарушаване на правилата за използване на платформата.

Юлия Навалная създаде акаунта си на 19 февруари, след като обяви, че поема ролята на съпруга си в политическата му битка. Не бяха дадени подробности за причината за краткото спиране на профила.

Тя публикува видеоклип, в който обвинява руския президент Владимир Путин, че е убил Алексей Навални, и също написа, че "не й пука" за коментарите на Кремъл, че обвиненията й са "груби и неоснователни".

"Акаунтът е спрян", гласеше на страницата на вдовицата на опонента, X, като посочваше без допълнителни обяснения да се спират "акаунти, които нарушават правилата на X".

Екипът на Навални поиска от Илон Мъск, собственика на платформата, да "обясни кои точно правила са били нарушени" от Навалная.

Алексей Навални, който излежаваше 19-годишна присъда затвор за "екстремизъм" в лагер в руската Арктика, почина в ареста на 16 февруари, според властите.

Позовавайки се на текущи съдебномедицински процедури, руските власти досега са отказали да върнат тялото на семейството му, поради което поддръжниците му смятат, че руският режим се опитва да прикрие убийство. Кремъл отхвърля тези обвинения.

Западният свят категорично осъди смъртта на опонента, който е в затвора от повече от три години, и пое отговорност от лидера на Кремъл. Владимир Путин е бил "информиран" за смъртта, според неговия говорител, но не е коментирал. /БГНЕС