Сан Антонио Спърс почете големия Ману Джинобили

Сан Антонио Спърс извади от употреба №20 на големия аржентински баскетболист Ману Джинобили, който има на сметката си четири титли от НБА с "шпорите", както и олимпийско злато с националния отбор на своята страна. Той се превърна в деветия играч на отбора, чийто номер няма да бъде ползван повече.

"Стоя тук и не знам какво правя. Това не трябваше да се случи на мен. Не съм имал никакви очаквания дори да съм близо до това да съм тък. Когато започнах, се надявах да имам може би успешна кариера в Европа и защо не да спечеля нещо с Аржентина. След това внезапно се събудих един ден и се озовах до тези невероятни играчи и легенди. Просто е невероятно и съм повече от благодарен", каза Джинобили, който бе уважен от бившите си съотборници Тим Дънкън и Тони Паркър, треньора Грег Попович, както и от част от сънародниците си, с които спечели олимпийското злато през 2004 г.

Джинобили прекара цялата си 16-годишна кариера в НБА с екипа на тексаския тим. Към добавка от четирите титли той има най-добрия процент победи в историята на лигата (.721) от играчите с поне 1000 мача. Той има 1057 мача със средни показатели от 13.3 точки, 3.8 асистенции, 3.5 борби, 1.32 откраднати топки в 25.4 изиграни минути. Джинобили има 1495 тройки, с което е първи в историята на Спърс, а също така е трети по изиграни срещи (1057), четвърти по асистенции (4001) и пети по точки (14 043). Само двама души в историята на НБА имат над 800 борби, 800 асистенции и 300 коша от тройката - Леброн Джеймс и Ману Джинобили.

Фабрисио Оберто - неговият съотборник от Аржентина, го нарече най-завършения аржентински спортист от всички. /БГНЕС