САЩ: Додик флиртува с Путин и блокира евроинтеграцията на Босна и Херцеговина

"Милорад Додик твърди, че е "готов за ЕС", но флирта му с Владимир Путин и бруталното нахлуване на Русия в Украйна, анти-Дейтънската му реторика и действия, както и атаките му срещу държавните институции, необходими за пътя на Босна и Херцеговина към евроатлантическата интеграция, опровергават твърденията му."

Това се казва в позиция на американското посолство в Сараево относно политиката на президентът на Република Сръбска, публикувана в социалната мрежа X, предаде БГНЕС.

"Интеграцията на Босна и Херцеговина в евроатлантическите институции изисква колективните усилия на всички политически заинтересовани страни. Вместо да води добросъвестни преговори с коалиционните си партньори, Додик продължава да практикува политика на блокада и изнудване, като се опитва да обвинява другите за липсата на напредък. Условията 1+3, поставени от Европейския съюз, са ясни и лесни за разбиране. Стандартите, необходими за изпълнението им, са ясни и прости. Въпросът към Додик е дали е готов да свърши работата, необходима за изпълнението на тези условия - работа, която можеше и трябваше да бъде свършена преди месеци. Засега отговорът е "не", подчертават от посолството на САЩ.

В позицията се казва, че основната пречка пред европейското бъдеще на Босна и Херцеговина е Милорад Додик и неговата деструктивна политика. Вашингтон отбелязва, че президентът на РС иска да избегне отговорността за действията си, но ако през март БиХ не направи още една крачка напред, ясно е къде ще бъде вината: при Додик. /БГНЕС