САЩ държат да не се бавят конституционните промени в РС Македония

В интервю за радио „Гласът на Америка“ специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ са най-загрижени да не се губи време със забавяне на конституционните промени, но все пак очаква политическа подкрепа в страната и крачка напред в преговорите с Европейския съюз. Ескобар каза, че се водят разговори с опозицията по тази тема, но не разкри подробности.


„Най-голямото ни притеснение е, че ще загубим време. И знаете ли, ние не искаме опозицията да подкрепя премиера, нека опозицията да подкрепи евроатлантическия път на Македония. Не бих искал да коментирам съдържанието на нашите дипломатически разговори с опозицията. Бих казал, че опозицията има някакви мнения по въпроса. Но това, което бих искал да чуя от тях, е ангажираност по пътя на евроатлантическата интеграция. Имаме страна, която направи всичко необходимо, за да премине към следващата стъпка и смятам, че го заслужава. И смятам, че всички, както в Европейския съюз, така и в политическите структури на Македония, трябва да направят всичко възможно това да успее.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен даде подобна пряка подкрепа за европейската интеграция на Македония тази седмица. На срещата с премиера Ковачевски във Вашингтон той каза, че в Македония САЩ виждат силен партньор.

Преди два дни в интервю Ковачевски каза, че има сигнали от опозиционни депутати, които биха гласували за промяна на конституцията и е рационален оптимист за осигуряване на мнозинство от две трети. От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ непрекъснато подчертават, че и те са за евроинтеграцията на Македония, но не под българска диктовка. Лидерът на партията Мицкоски е категоричен, че настоящият състав на парламента няма мандат да променя конституцията и увери, че ще предложи решение на проблемите с България преди парламентарните избори. /БГНЕС