САЩ и ЕС решиха разногласията за митата върху стоманата и алуминия

Вашингтон и Брюксел решиха един от най-острите въпроси в своите отношения, като загладиха разногласията по въпроса за американските мита върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, и ответните ограничителни мерки. Това заяви пред журналисти по време на срещата на върха на Г-20 в Рим Джейк Съливан – помощник на американския президент по национална сигурност. Текстът на изявлението му е разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Както съобщи Съливан, в Рим страните „постигнаха съгласие по митата върху стоманата и алуминия и по ответните мита, въведени от ЕС“. Той подчерта, че така се „премахва един от най-големите дразнители в двустранните отношения между САЩ и ЕС“.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп въведе от 1 юни 2018 г. мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, от, съответно, 25% и 10% с цел защита на американската промишленост. В отговор ЕС въведе тарифни мерки за вноса от САЩ.

Съливан подчерта, че новите договорености между Вашингтон и Брюксел са насочени към решаването на проблема с „китайското свръхпредлагане и интензивността на въглеродните емисии като резултат от производството на стомана и алуминий“. „Това е пример, че можем да преодолеем климатичната криза и в същото време да защитим интересите на нашите работници“, подчерта помощникът на американския президент.

„Постигнахме споразумение с ЕС, при което митата на базата на член 232 [от Закона за разширяване на търговията на САЩ от 1962 г.] се запазват, но се разрешава безмитен внос на ограничени количества стомана и алуминий от ЕС в САЩ “, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо. Администрацията на САЩ все още не е уточнила, за какви обеми става въпрос, както и не разкрива техническите подробности на споразумението. Според Bloomberg, споразумението се отнася до премахването на митата върху продукция на обща стойност над 10 милиарда долара годишно.

Както обясни Раймондо, споразумението трябва да гарантира на страните, че „цялата стомана, която се внася в Съединените щати през Европа, се произвежда изключително в Европа“. „Твърде дълго Китай насочваше евтината си стомана към Съединените щати през Европа и други пазари, намалявайки цените и правейки невъзможна конкуренцията на американските производители на стомана и алуминий, нанасяйки вреда на нашия отрасъл и на работниците“, добави тя.

Новите споразумения, според министъра, ще намалят цената на различни видове американски продукти. Освен това, както подчерта ръководителят на Министерството на търговията на САЩ, „ЕС ще се откаже от реципрочните си мита“, което ще позволи на американската страна да запази работни места.

Раймондо обърна внимание на факта, че споразумението ще позволи на компании от САЩ и ЕС да произвеждат стомана и алуминий със значително по-ниски емисии на въглероден диоксид в сравнение с китайските производители. „Липсата на екологични стандарти в Китай е една от причините да им позволява да намалят разходите, но е и един от факторите, допринасящи за изменението на климата“, каза министърът.

През юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че участниците в срещата на върха ЕС-САЩ са решили да създадат работна група за прекратяване на търговската война със стоманата и алуминия в следващите месеци. Тогава тя отбеляза, че Брюксел и Вашингтон възнамеряват съвместно да защитят своите пазари от прекомерното предлагане на стомана и алуминий и от износа им от страни "с непазарна икономика". /БГНЕС