САЩ искат увеличение на световния добив на суров петрол

Съединените щати искат да увеличат производството на петрол, включително в страните от ОПЕК, заяви високопоставен служител на Държавния департамент.

"С възстановяването на световните икономики ще видим по-голямо потребление. И затова бихме искали предлагането да отговаря на търсенето", заяви Хосе Фернандес, заместник държавен секретар на САЩ по икономическите въпроси, енергетиката и околната среда, в рамките на енергийната конференция CERAWeek в Хюстън, Тексас.

"Бихме искали да видим по-голямо предлагане" на суров петрол в световен мащаб, включително от ОПЕК+ - 13-те членове на Организацията на страните износителки на петрол и 11 съюзнически държави, които не са членки на ОПЕК - каза Фернандес.

В началото на октомври ОПЕК+ реши да намали производството с два милиона барела на ден и оттогава не е променяла нивото на добив.

Цената на един барел West Texas Intermediate (WTI), еталонният сорт в САЩ, сега е с около една трета по-ниска от тази преди година, в първите дни на руската инвазия в Украйна.

Но тя все още е с над 40% по-висока, отколкото през същия период на 2019 г., и с почти 30% по-висока в сравнение с 2018 г.

В периода от началото на септември 2021 г. до началото на януари 2023 г. администрацията на президента Джо Байдън изтегли близо 250 млн. барела от стратегическите резерви на САЩ, които след това бяха продадени на американския пазар, за да се облекчи рязкото покачване на цените на газа.

През последната година президентът на САЩ редовно призоваваше за увеличаване на добива на ОПЕК+, но картелът не е повишавал квотите си вече шест месеца.

През февруари производството на суров петрол на организацията е било с близо два милиона барела на ден по-малко, отколкото през февруари 2019 г., съобщава АФП.

ОПЕК прогнозира увеличение на търсенето с 2,32 млн. барела на ден през 2023 г. в сравнение с миналата година. /БГНЕС