САЩ наложи вето върху искането на ООН за прекратяване на огъня в Газа

Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа, въпреки че президентът Джо Байдън е подложен на нарастващ натиск да намали подкрепата си за Израел, предаде АФП.


В резолюцията, по която Алжир работи от три седмици, се настояваше за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, което трябва да се спазва от всички страни".

"Да се пристъпи към гласуване днес беше пожелателно и безотговорно. Не можем да подкрепим резолюция, която би застрашила чувствителни преговори", заяви посланикът на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, като същевременно се застъпи за алтернативна резолюция, изготвена от САЩ.

Гласуването се проведе в момент, когато Израел се подготвя да навлезе в южния град Рафах в Ивицата Газа, където са избягали около 1,4 млн. души, като част от мисията си за унищожаване на палестинската войнствена групировка Хамас.

Въпреки това Израел е изправен пред засилен натиск да се въздържи, включително от страна на най-близкия си съюзник САЩ.

"Това не е, както твърдят някои членове, американско усилие за прикриване на предстоящо сухопътно нахлуване - по-скоро е искрено изявление на нашата загриженост за 1,5 милиона цивилни, потърсили убежище в Рафах", заяви Томас-Грийнфийлд преди гласуването.

Проекторезолюцията се противопоставяше на "насилственото разселване на палестинското цивилно население".

Освен това в него се настояваше за освобождаването на всички заложници, взети от Хамас при нападението на 7 октомври.

Но, подобно на други предишни проекти, отхвърлени от САЩ и Израел, текстът не осъжда това нападение на Хамас, при което в Южен Израел загинаха около 1160 души, предимно цивилни.


По последни данни на министерството на здравеопазването на управляваната от Хамас територия, при ответната кампания на Израел в Газа са загинали повече от 29 000 души, предимно жени и деца.

През уикенда Съединените щати предупредиха, че текстът на Алжир не е приемлив, като заплашиха да му наложат вето.

Вашингтон твърди, че приемането на подобна резолюция за прекратяване на огъня би застрашило продължаващите деликатни дипломатически преговори, които биха могли да доведат до освобождаването на заложници от Газа.

Вместо това Съединените щати разпространиха алтернативен проект.

Макар че този текст включва думата "прекратяване на огъня" - която Съединените щати избягваха и преди, като наложиха вето на два проекта през октомври и декември, в които се използваше този термин - той не призовава за незабавно прекратяване на военните действия.

В съответствие с неотдавнашните коментари на Байдън, който е подложен на нарастващ натиск от страна на своите поддръжници преди президентските избори през ноември, проектът на САЩ подкрепя "временно прекратяване на огъня в Газа възможно най-скоро, въз основа на формулата за освобождаване на всички заложници".

В него се споменава и загрижеността за Рафах, като се заявява, че "при сегашните обстоятелства не трябва да се предприема голяма сухопътна офанзива".

Няма "краен срок" за гласуване на американския проект, заяви високопоставен американски служител, като добави, че няма да се "бърза".


Американският текст "в този си вид не може да бъде приет", заяви един от дипломатическите източници, посочвайки няколко проблема, свързани с формулировката "прекратяване на огъня".

Някои дипломати се усъмниха в истинските намерения на Вашингтон.

"Наистина ли искат тази резолюция или искат да накарат другата страна да наложи вето?", попита един от тях, като посочи вероятността от руско вето на всеки текст, изготвен от Съединените щати.

Самият факт, че Съединените щати са внесли контрарезолюция, вероятно ще "изнерви Израел", заяви Ричард Гоуън, анализатор в Международната кризисна група.

"САЩ най-накрая използват Съвета за сигурност като платформа, за да покажат, че търпението им към израелската кампания е ограничено", каза Гоуън.

Блокът от държави в ООН, известен като Групата на арабските държави, потвърди подкрепата си за алжирския проект преди гласуването.

"Никакво извинение не може да оправдае инертността на Съвета за сигурност и всички усилия трябва да се обединят, за да се спре продължаващото кръвопролитие в Газа. Дойде време Съветът за сигурност да вземе решително решение, преди да е станало твърде късно", заяви той. /БГНЕС