САЩ наложиха санкции на официални представители от Република Сръбска в БиХ

Съединените щати наложиха санкции на четирима босненски сръбски официални представители заради ролята им в насърчаването на приемането на закон, който според тях подкопава Дейтънското мирно споразумение.


Законът, подписан от босненския сръбски лидер Милорад Додик по-рано този месец, на практика позволява на сръбския ентитет в страната, известен като Република Сръбска (РС), да заобикаля или пренебрегва решенията, взети от международния пратеник на балканската страна.

Посолството на САЩ в Сараево осъди приемането на закона от Додик, наричайки този ход "противоконституционен и умишлено посегателство върху Дейтънското мирно споразумение".

Длъжностните лица, посочени от Министерството на финансите на САЩ, са председателят на Народната скупщина на Република Сръбска Ненад Стевандич, министър-председателят на РС Радован Вишкович, както и министърът на правосъдието на РС Милош Букейлович.

Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович също беше посочена.

На Стевандич, Вишкович и Цвиянович се приписва заслугата да поискат свикване на специална сесия на националното събрание за гласуване на "подстрекателското законодателство", а Букейлович представя закона от името на правителството на РС, отбелязва американското министерство на финансите.

"Това действие застрашава стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и трудно постигнатия мир, залегнал в основата на Дейтънското мирно споразумение", заяви заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

В отделно изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър добави, че законът застрашава перспективите на страната за интеграция в евроатлантическите и европейските институции.

От Министерството на финансите обаче заявиха, че институциите и държавните длъжности, които четиримата служители представляват, не са обект на действията.

В резултат на действията тяхното имущество и интереси в САЩ са блокирани и трябва да бъдат докладвани на Службата за контрол на чуждестранните активи.

Босна е управлявана от неработеща административна система, създадена по силата на Дейтънското споразумение, което успя да сложи край на конфликта през 90-те години на ХХ век, но до голяма степен се провали в осигуряването на рамка за политическото развитие на страната.

В съответствие със споразумението Босна е разделена на две части - мюсюлманско-хърватска федерация и Република Сръбска. Двете образувания са свързани със слабо централно правителство. /БГНЕС