САЩ оглавиха коалиция от 10 държави срещу нападенията на хутите

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нова коалиция, ръководена от САЩ, която ще се съсредоточи върху "предизвикателствата пред сигурността в южната част на Червено море и Аденския залив" след неотдавнашните нападения на йеменските бунтовници хути срещу търговския морски трафик в региона, съобщи Си Ен Ен.


"Обявявам създаването на операция "Пазител на просперитета" - важна нова многонационална инициатива в областта на сигурността под егидата на Обединените морски сили и ръководството на тяхната 153-та оперативна група, която се фокусира върху сигурността в Червено море", заяви Остин.

Американският военен министър, който е в Близкия Изток за срещи с висши израелски служители за обсъждане на войната между Израел и Хамас, заяви, че страните "трябва да се обединят, за да се справят с предизвикателството, което представлява този недържавен актьор, изстрелващ балистични ракети и дронове по търговски кораби от много страни, които законно преминават през международни води". Многонационалната коалиция включва Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

"Неотдавнашната ескалация на безразсъдните атаки на хутите, произхождащи от Йемен, застрашава свободния търговски поток, поставя в опасност невинните моряци и нарушава международното право", заяви Остин.

"Червено море е важен воден път, който е от съществено значение за свободата на корабоплаването и основен търговски коридор, който улеснява международната търговия", добави той.

Съобщението беше направено, след като на 18 декември американският кораб "Карни" се отзова на сигнал за бедствие от търговски кораб, след като беше нападнат от "множество снаряди" в южната част на Червено море, заяви американски военен министър.

По-късно хутите поеха отговорност за нападението срещу плавателния съд. Групировката заяви, че е атакувала и друг кораб и че и двата плавателни съда са свързани с Израел. Хутите също така заявиха, че "няма да бъде нанесена вреда" на корабите, които се отправят към пристанища по света, "с изключение на израелските пристанища".

Силите на хутите в Йемен атакуват търговски кораби в Червено море, като твърдят, че нападенията са отмъщение срещу Израел. Петролният гигант BP обяви, че ще спре всички превози през Червено море поради "влошаващата се ситуация със сигурността", като това е последната корабна компания, която спира маршрутите през канала./БГНЕС