САЩ: Русия е задържала най-малко 6000 украински деца

Русия е задържала най-малко 6000 украински деца - вероятно много повече - в обекти в контролираните от Русия Крим и други окупирани от Москва територии, чиято основна цел е политическо превъзпитание, гласи подкрепян от САЩ доклад, публикуван във вторник.

В доклада се посочва, че изследователи от Йейлския университет са идентифицирали най-малко 43 лагера и други съоръжения, в които са държани украински деца, които са част от "широкомащабна систематична мрежа", управлявана от Москва след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Децата са такива, които Русия счита за сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции преди инвазията, както и деца, чието попечителство е неясно или несигурно поради войната, се казва в доклада.

"Основната цел на установените от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", заяви Натаниел Реймънд, един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Някои от децата са преминали през системата и са били осиновени от руски семейства или са били преместени в приемни семейства в Русия, се казва в доклада.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на четири месеца, а в някои лагери военно обучение са идентифицирани и деца на 14-годишна възраст, казва Реймънд, като добавя, че изследователите не са открили доказателства, че тези деца по-късно са били използвани в бойни действия.

Посолството на Русия във Вашингтон не отговори веднага на молбата за коментар на доклада.

Москва отрича да е премествала насила украинци.

Докладът е последният, изготвен от Колежа за хуманитарни изследвания и обществено здраве на Йейлския университет в рамките на подкрепен от Държавния департамент проект, който разглежда нарушения на човешките права и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия от началото на инвазията в Украйна.

"Това, което е документирано в този доклад, е явно нарушение на четвъртата Женевска конвенция" - споразумението, което защитава цивилното население по време на война, каза Реймънд. Според него това може да бъде и доказателство, че Русия е извършила геноцид по време на войната си в Украйна, тъй като прехвърлянето на деца с цел промяна, изменение или премахване на националната идентичност може да представлява съставно деяние на престъплението геноцид.

Украински прокурори заявиха, че проучват твърденията за принудително депортиране на деца като част от усилията за изготвяне на обвинителен акт срещу Русия за геноцид.

"Тази мрежа се простира от единия до другия край на Русия", каза Реймънд, като добави, че изследователите смятат, че броят на съоръженията, в които са държани украински деца, надхвърля 43.

Системата от лагери и осиновяването от руски семейства на украински деца, отнети от родината им, "изглежда е разрешена и координирана на най-високите нива на руското правителство", се казва в доклада, като се започне от президента Владимир Путин и се стигне до местните служители./БГНЕС, АФП

Киев / Украйна