САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за 1,3 млрд. долара

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,3 млрд. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракети, безпилотни самолети и друго оборудване, предаде АФП.


Пакетът е част от усилията на САЩ да отговорят на "неотложните изисквания на Украйна, като предоставят критични възможности в краткосрочен план и същевременно изграждат траен капацитет на украинските въоръжени сили", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Помощта няма да пристигне веднага на бойното поле, тъй като попада в обхвата на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI), в рамките на която Вашингтон закупува оборудване от отбранителната индустрия или от партньори, а не го черпи от американските запаси.

Пакетът включва четири системи за противовъздушна отбрана NASAMS и свързаните с тях боеприпаси, противотанкови ракети TOW, 152-милиметрови артилерийски снаряди, безпилотни летателни апарати, както и системи за противодействие на безпилотни летателни апарати, и различни превозни средства.

Съобщението идва в момент, когато украинските сили се борят за настъпление срещу нахлуващите руски войски в бавно развиваща се контраофанзива, за която Михайло Подоляк заяви, че "ще бъде доста трудна, дълга и ще отнеме доста време".

Подоляк каза също, че силите на Киев се нуждаят от двеста до триста танка, както и от 60 до 80 изтребителя F-16.

Нидерландия и Дания ръководят план за обучение на украински пилоти за използване на самолетите, произведени в САЩ, като част от коалиция от 11 държави, но усилията са все още в начален етап.

Темпото на настъпление на Украйна в контраофанзивата повдигна въпроси за това дали тя ще бъде успешна, но американски официални лица изтъкнаха трудните препятствия, които силите на Киев трябва да преодолеят, когато бяха попитани за темпото на настъпление.

Украинските войски се сблъскват със силно укрепени руски позиции, които включват сложни минни полета, танкови препятствия, бодлива тел и окопи, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили пред журналисти.

Той също така заяви, че Украйна разполага със "значително количество бойна мощ, която все още не е ангажирана".

"В момента те запазват бойната си мощ и бавно, целенасочено и стабилно си проправят път през всички тези минни полета, а това е трудна битка".

Съединените щати са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха международна коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия и координираха помощта от десетки държави.

Вашингтон се ангажира да предостави десетки милиарди долари военна помощ на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. /БГНЕС