САЩ са притеснени от съобщенията за обиски на американски компании в Китай

Държавният секретар Антъни Блинкен изрази загриженост относно отношението към американските компании и други чуждестранни предприятия в Китай на фона на съобщенията за обиски на американски фирми, предаде АА.

"Що се отнася до третирането на някои от нашите компании и други компании в Китай, видях тези доклади (за рейдове) и очевидно имаме опасения", заяви Блинкен по време на пресконференция с испанския външен министър Хосе Мануел Албарес в Държавния департамент.

Блинкен отговори на въпрос относно съобщенията за американски компании, работещи в Китай, които са били обискирани от полицията по силата на новия закон за контрашпионаж в страната, който ги обвинява в шпионаж заради споделянето на данни със САЩ.

"Една от общите ни тревоги - и тя се споделя от много съюзници и партньори - е начинът, по който някои от нашите предприятия са третирани в Китай, със сигурност третирани по начин, който не е реципрочен на начина, по който се третират много китайски предприятия, бизнесът по света", каза той.

Блинкен подчерта, че действията, които Китай предприема по отношение на чуждестранните предприятия, опериращи в страната, ще окажат голямо влияние върху способността му да създаде положителна бизнес среда, която да привлича чуждестранни инвестиции.

Според многобройни съобщения по-рано тази седмица китайските органи за държавна сигурност са извършили обиски в няколко офиса на международната консултантска фирма Capvision.

Офисът на компанията в Суджоу е бил претърсен, като служителите са били разпитани, а устройствата в офиса – претърсени. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон