САЩ ще обявят нови санкции срещу Русия заради смъртта на Навални

Съединените щати ще обявят нови санкции срещу Русия на 23 февруари заради смъртта в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.


"По указание на президента Байдън в петък тази седмица ще обявим голям пакет от санкции, за да потърсим отговорност от Русия за случилото се с Алексей Навални", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Санкциите ще бъдат и в отговор на "всички нейни действия в хода на тази жестока и брутална война, която продължава вече две години", каза той.

На 16 февруари Русия обяви смъртта на Навални, упорит критик на президента Владимир Путин, който оцеля след отравяне през 2020 г., в отдалечен затвор в Арктика, където борецът срещу корупцията излежаваше 19-годишна присъда.

"Каквато и история да реши да разкаже руското правителство на света, ясно е, че президентът Путин и неговото правителство са отговорни", каза Кърби.

"При липсата на някакво достоверно разследване на смъртта му", каза Кърби, "е трудно да стигнем до момента, в който можем просто да повярваме на думите на руснаците".

"Призоваваме за пълна прозрачност от страна на руското правителство за начина, по който той е починал", заключи той. /БГНЕС