Сатирична пиеса за Путин разпалва вълнение в България

Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена "Хага", която представя президента Владимир Путин и неговите съюзници, изправени пред съда за военни престъпления, предизвиква вълнение в България.

Галин Стоев

Създадена от украинската авторка Саша Денисова и режисирана от Галин Стоев, пиесата разказва историята на осиротял тийнейджър от Мариупол, който си представя, че висшите ръководители на Русия ще бъдат подведени под отговорност за ролята си в опустошителната война в Украйна, съобщи "Евронюз".

След премиерите на пиесата в Полша и САЩ по-рано тази година, известният гост-режисьор Галин Стоев адаптира пиесата за българската публика с цел да се изправи срещу прокремълските настроения, преобладаващи в балканската страна.

По същия начин, по който Чарли Чаплин се подиграваше на нацисткия лидер Адолф Хитлер на екрана, "Путин трябва да бъде осмиван безпощадно", каза Денисова.

Сатирата на войната

В настоящата постановка в Народния театър в София ролята на Путин се изпълнява от българската актриса Радена Вълканова.

"Когато Галин ми направи това предложение, аз не знаех, че Путин ще се играе от жена и си казах "Как така?". Щеше да е малко трудно да играя мъж и какъв е смисълът. После разбрах, че така е било замислено", обяснява Вълканова.

Превъплътилата се в образа на Путин тя споделя, че се радва, че пиесата е предизвикала "много поляризирани мнения", като ги смята за "целта на този вид театър".

"Щастлива съм, че има нещо подобно, което да събуди мисленето на хората - нещо, което ни липсва като нация".

Пресконференция за представянето на "Хага" в Народния театър

Сложната историческа обвързаност на България с Русия

Исторически близка до Русия, България, член на ЕС и НАТО, все още има много граждани, които изпитват носталгия по славните според тях времена на Руската империя и Съветския съюз. Носталгията е свързана и с Русия, като защитник на славянския народ в България от османското владичество.

Проучванията, според които 30% от българите са пропутински настроени, въпреки безмилостната война на Москва срещу Украйна, окуражават Стоев в решимостта му да представи "отварящата очите" адаптация на пиесата в София. "Публиката е дълбоко развълнувана и задава въпроси", заяви Стоев, след като актьорите получиха поредната порция бурни овации.

Еволюиращ сценарий

Но основното предизвикателство се състои в постоянното актуализиране на сценария, за да отразява актуалното състояние на войната.

Юлиян Вергов, който се превъплъщава в образа на шефа на руските наемници от "Вагнер" Евгений Пригожин, подчертава трудността при включването на нови елементи в сценария, като например прекратения бунт и смъртта на Пригожин в самолетна катастрофа.

Въпреки измисления характер на пиесата, въздействието на представянето на реален герой, чиято съдба остава неясна по време на репетициите, засилва интензивността на представлението.

"За първи път ми се случва подобно нещо и беше безкрайно интересно да променям реплики по този начин през цялото време. Пиесата е измислица в главата на едно дете, но в крайна сметка играеш истински герой, който след това умира по време на репетициите, това е впечатляващо. Затова си казах, нека да направим премиера и каквото и да се промени след това, ще си останем такива, каквито сме", обясни той.

Васил Василев

Въпреки че пиесата получава широко одобрение, някои критици я отхвърлят като "тенденциозен пропаганден водевил".

Директорът на театъра Васил Василев се противопоставя на тези твърдения, като твърди, че постановката приканва зрителите да се замислят върху реалните събития и да направят собствени изводи, като подчертава важността на избягването на политизирането.

След престоя си в Тулуза, където Стоев ръководи националния драматичен център, има планове пиесата да бъде представена и в българското село - район, известен с податливостта си към проруски настроения. /БГНЕС