Сблъсъци на полицията с фенове на Франция и Мароко в Париж

Фенове на Франция и Мароко създадоха хаос в центъра на Париж след победите на техните отбори в четвъртфиналите на Световното първенство по футбол в събота. Мароко написа нова страница с историята на футбола, след като победи Португалия с 1:0 и се превърна в първия африкански и арабски отбор, достигнал полуфиналите на Мондиала. Часове по-късно Франция надви Англия с 2:1 в оспорван сблъсък и продължава защитата на световната си титла.

Фенове на двата тима заляха улиците на Париж, но се стигна и до неприятни сцени. Сред хилядите привърженици на двата тима имаше и такива, които започнаха да чупят витрини по магазините на Шанз-Елизе, като се наложи полицията да използва сълзотворен газ, за да овладее ситуацията.

Снимки от центъра на Париж показаха няколко пожара. Забелязани бяха и полицаи с щитове за борба с безредиците, изправени срещу протестиращи с фойерверки и сигнални ракети. Местните медии съобщават, че разгневени фенове са хвърлили различни предмети по полицията. Сред хвърляните предмети са били големи парчета дърво и камъни. В отговор полицаите са използвали сълзотворен газ.

Рабат също имаше безсънна нощ

Според местните медии около полунощ атмосферата по улиците се е променила от семейна, към групи млади мъже, които започнали да чупят витрини и да влизат в сблъсъци с полицията. Няколко магазина на Шанз-Елизе вече са били оградени в очакване на нощните „празненства“. В петък френските власти обявиха, че над 1200 полицаи ще бъдат мобилизирани, за да се справят с евентуални безредици след мачовете.

Щастливи фенове на Мароко излязоха по улиците на още редица градове в различни точки на света, за да празнуват историческия успех - Мадрид, Торино, Рабат, Казабланка, Доха, Валенсия, Хага и други. /БГНЕС

Категории: