СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати

СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички. Това каза директорът на СДВР главен комисар Георги Хаджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Хаджиев подчерта, че за униформените това не е война, както е за протестиращите и няма да позволят протестиращите да окървавят демонстрацията.

„През изминалата нощ беше направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха групи, хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на „Орлов мост. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади“, обясни Хаджиев ситуацията.

Той добави, че различни групи протестиращи позиционираха на кръстовището камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Хаджиев осъди опита на протестиращите да блокират преминаването на линейки в района.

„Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като „жив щит“ срещу органите на реда. Имаше и лица, които призоваваха чрез фейсбук, че е време да полетят павета. Беше установена и група от 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На друга група лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха широкия периметър, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията. Целта на всички тези провокации беше да предизвикат физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста“, обясни още той.

Хаджиев обяви, че ще намалят броя на полицейските сили, за да гарантират сигурността им.

„Отново искам да призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите на протестите да спазват законноустановения ред. Нека гражданите да протестират, но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града“, обърна се към хората Хаджиев.

Той поднесе извиненията си към гражданите, които са длъжни да търпят грубото нарушаване на обществения ред чрез изграждане на нерегламентирани палаткови лагери.

Директорът на СДВР каза още, че в 03:30 в 4 РУ са били доведени две лица за проверка за съпричастност към извършени хулигански действия в района на "Орлов мост". /БГНЕС