"Кулите от чаши, които често са построени като пирамиди, са популярни при специални поводи. Такива чаши, разбира се, създават усещане за празник, но виното бързо изстива и се стопля от ръцете - така че трябва да пиете по-бързо", пояснява Селиванова.
Вкус и цвят
Шампанското е напитка за естети. „При дегустацията то се различава от другите пенливи напитки по това, че държи на външния си вид. Ако изглежда грозно, тогава почти сигурно няма и добър вкус“, подчертава Купцов.
Според него доброто пенливо шампанско е с прозрачен, сияен цвят, в различни нюанси - от златисто до леко зеленикаво. Основното нещо е да не бъде твърде тъмно.
В рамките на половин час шампанското трябва да покаже своите пенливи свойства. Мехурчета, от които при отварянето на бутилката се отеделят средно 11 милиона, в доброто питие се отделят под формата на "броеница" от определени точки на дъното или стените на чашата или образуват нещо като каймак на повърхността. Опитът да се отървете от тях, като например рабъркване преди глътка с лъжицаили вилица, не си струва. "Газът участва във формирането на вкуса и аромата, на което са подчинени както температурата на сервиране, така и чашите. Ако не ви харесва газирано, просто пийте обикновено сухо вино", казва Купцов.
Придружаващи храни
Изтнченбият Едуард Люис от филма „Хубава жена“ съветва любимата си да яде шампанско с ягоди. Притежателят на титлата „Най-добър сомелиер на Русия - 2019 г.“ Григорий Чегодеев не споделя препоръките на филмовия милионер: „В идеалния случай доброто скъпо шампанско изисква протеинови ястия - стриди, морски дарове. Те ще помогнат за разкриването на богатия букет, докато киселината на ягодите, напротив, ще го съсипе“. А в съчетание с плодове Григорий просто препоръчва по-непретенциозни пенливи вина, като просеко.
Как да не изветрее отвореното шампанско
За да съхранявате отворено и неизпито шампанско, трябва да закупите специални тапи с пружинно затваряне. Но кислородът върши своята работа, така че няма да можете да съхранявате недовършено шампанско дълго време.
Отлично кулинарно приложение на шампанско, което все още е газирано, е като бърза марината за барбекю: след час месото може да се наниже на шишче.
Шампанското като лекарство
Един от признатите терапевтични ефекти на шампанското е, че намалява риска от деменция. То има и ползи за сърцето и кръвоносните съдове. Така обаче действа всяко висококачествено вино - но в умерени дози.
Но за разлика от тях в шампанското играта на мехурчета по повърхността на чашата създава поток от микроаерозоли - това е сравнимо например с вдишването на морски въздух, докато се разхождате по плажа. Но, разбира се, важното тук е да не прекалявате, за да не се получи нещо като морска болест - по-добре е да се насладите на кратък, но приятен момент на искрящо забавление. /БГНЕС