Шави напуска треньорския пост в Барселона през юни

Треньорът на Барселона Шави Ернандес заяви, че ще напусне поста си в края на сезона, след като отборът му бе победен с 5:3 от Виляреал в Ла Лига.

"На 30 юни ще напусна клуба. Това е решение, което взех заедно с президента и целия екип", заяви Шави пред репортери.

Шампионът Барселона, който е трети в горната част на първенството, изостава на 10 точки от лидера Реал Мадрид, като защитата на титлата му на практика е приключила.

След елиминирането на Атлетик Билбао в Копа дел Рей тази седмица и разгрома от Мадрид във финала за Суперкупата на Испания по-рано през януари, Хави заяви, че е взел решението "за доброто на клуба".

"Мислех за клуба... и преди всичко за играчите. Имам чувството, че постъпвам правилно и действам със здрав разум. Мисля, че клубът се нуждае от промяна на динамиката, защото сега е е много негативна", подчерта той.

Шави, който пое поста през ноември 2021 г., изведе Барселона до Суперкупата на Испания и титлата в лигата през миналия сезон, като отборът беше изграден около силната защита.

Тази година обаче съставът не се представя добре в дефанзивен план, а днес Барселона допусна пет гола в Ла Лига у дома за първи път от 1963 г. насам.

Шави отбеляза, че дори ако Барселона спечели Шампионската лига, той няма да промени решението си и да остане в клуба. /БГНЕС