Щурмуваха и запалиха шведското посолство в Багдад

Протестиращи подпалиха посолството на Швеция в иракската столица Багдад.


Шведските власти одобриха провеждането на митинг днес пред иракското посолство в Стокхолм, на което организаторите планират да изгорят копие на Корана, както и иракско знаме.

Иракчаните бяха разгневени от предишни събития в Швеция, а протестът в Багдад беше организиран от поддръжници на буйния религиозен лидер Моктада Садр.

Кореспондент на АФП съобщи за дим, издигащ се от сградата на шведското посолство, и за десетки демонстранти, които все още са на мястото на събитието, докато в Ирак са били разположени голям брой полицаи за борба с безредиците.

"Мобилизирахме се днес, за да осъдим изгарянето на Корана, в който става дума за любов и вяра", заяви протестиращият Хасан Ахмед. "Настояваме шведското правителство и иракското правителство да спрат подобен тип инициативи".

Някои от протестиращите държаха копия на Корана, а други - портрети на Мохамед ал-Садр, важен религиозен духовник и баща на Моктада Садр.

Спешно разследване

Министерството на външните работи на Ирак осъди подпалването на посолството и призова силите за сигурност да идентифицират отговорните лица.

"Иракското правителство инструктира съответните служби за сигурност да проведат спешно разследване и да предприемат всички необходими мерки за разкриване на обстоятелствата на инцидента и установяване на извършителите", се казва в изявление на министерството.

Министерството на външните работи на Швеция заяви, че служителите на посолството му в Багдад са "в безопасност" след инцидента.

Шведските медии съобщиха, че Салван Момика, иракски бежанец в Швеция, е организирал събитието.

Салван изгорил няколко страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм на 28 юни.

Този инцидент накара поддръжниците на Моктада, влиятелен религиозен лидер и политически дисидент в Ирак, да щурмуват шведското посолство в Багдад на следващия ден. /БГНЕС