Шедьовър на Кандински се продаде за рекордните 45 млн. долара

Шедьовърът на Василий Кандински "Murnau Mit Kirche II", наскоро възстановен от потомците на собственика му, германски евреин, убит от нацистите, бе продаден за 45 млн. долара, което е рекорд за художника според аукционната къща Sotheby's, предаде АФП.

Картината от 1910 г., цветна визия на немското село Мърнау с църковен шпил, издигнат като върховете на Баварските Алпи, е предвестник на движението на руския майстор към абстракцията.

Маслената творба украсява трапезарията на еврейската двойка Йохана Маргарете Щерн и Зигберт Щерн, основатели на текстилна компания.

В центъра на културния живот на Берлин през 20-те години на ХХ в., в чийто кръг влизат Томас Ман, Франц Кафка и Алберт Айнщайн, те създават колекция от около 100 картини и рисунки.

Зигберт Щерн умира от естествена смърт през 1935 г. Съпругата му бяга в Нидерландия, но умира в Аушвиц през май 1944 г., след като е заловена от нацистите.

"Murnau Mit Kirche II" е идентифицирана едва преди десетина години в музей в холандския град Айндховен, където се намира от 1951 г.

Миналата година тя е върната на наследниците на семейство Щерн, чиито 13 оцелели членове ще си поделят приходите. Сред тях е и един от членовете на семейството, който се е укривал по време на войната.

"Нищо не може да поправи грешките от миналото", се казва в изявление на семейството.

Но връщането на картината е "от огромно значение за нас, защото е признание и частично затваря рана, която е останала отворена през поколенията".

На търг беше предложена и картината "Dance on the Beach" от 1906 г. на Едвард Мунк, която е била скрита от нацистите в плевня в норвежка гора.

Картината достигна цена от 16,9 млн. паунда (20 млн. долара, 19 млн. евро).

Картина на Франтишек Купка, "Complexe" (1912 г.), която някога е принадлежала на актьора Шон Конъри, беше продадена за 4,6 млн. паунда. Постъпленията ще бъдат предоставени на фондация "Конъри", която работи в Шотландия и на Бахамите.

Продажбата е част от поредица търгове в Лондон, посветени на модерното и съвременното изкуство. /БГНЕС

Лондон / Великобритания