Шест начина да се помогне на Украйна

Украйна показа забележителна решимост, устойчивост и военен капацитет, докато се защитава срещу непредизвиканата масирана атака на Русия.

За разлика от тях руските сили се представиха зле, с провали в планирането, изпълнението и логистиката на задачите. Руснаците претърпяха много по-големи загуби на оборудване и персонал от очакваните и затънаха в това, което очевидно смятаха, че ще бъде война от няколко дни.

Това се казва в анализ на Центъра за анализ на европейските политики (СЕРА).

Въпреки първоначалните успехи на Украйна, няма гаранция, че ситуацията ще остане в нейна полза. Русия прегрупира силите си и въвежда нови, допълнителни руски (и може би белоруски) части, които струпва около големите градове в подготовка за големи обсади, особено на столицата Киев. Русия се готви да използва ракети, въздушни сили и обстрели, за да се опита да превземе града. Във войната вече са загинали поне 2000 души, но очакваните атаки ще причинят още повече жертви.

Президентът Байдън вече ясно заяви, че Съединените щати няма да участват в директни битки срещу Русия, но ще предоставят значителни количества оборудване, за да помогнат на Украйна да се защити. Общата сума, предвидена за това, достига 1 милиард долара.

Въпреки това американската военна помощ, предоставена досега, е неадекватна на мащаба на предизвикателството, пред което е изправена Украйна. Трябва да има повече помощ, доставена много по-бързо, за да помогне на Украйна да оцелее през следващата седмица.

Ето шест конкретни идеи за незабавна помощ на Украйна в рамките на 24 часа:

1. Осигуряване на пълен информационен поток от американското разузнаване в реално време към Украйна относно руските военни способности, позиции и намерения.

2. Помощта на САЩ вече да включва ракети земя-въздух Stinger за противовъздушна отбрана на малка надморска височина, но също така трябва да включва системи за изстрелване на ракети на средна и голяма надморска височина. Украинските сухопътни сили могат да се противопоставят на руските сухопътни сили, но не трябва да позволяваме на Русия да получи въздушно превъзходство над Украйна.

3. Подкрепа на трансфера на самолети МиГ-29 в Украйна, с финансиране, ако е необходимо, от Европейския съюз. Съюзниците от ЕС са готови да споделят оборудването, украинците вече знаят как да го използват и отчаяно се нуждаят от допълнителен въздушен капацитет.

4. Предоставяне на американски щурмови самолети A-10 за отбрана на Украйна. Благодарение на предишни програми за военен обмен, Украйна вече има малък брой пилоти, обучени да управляват А-10. Ако са необходими резервни части и поддръжка, може да се ползва част от финансирането от 1 милиард щатски долара, за да може Киев да наема частни фирми за ремонт, а не пряко американски персонал.

5. Създаване на сигурен коридор за безопасно и бързо транспортиране на военни доставки от полска територия в Украйна. Това трябва да бъде договорено с партньорите и с НАТО.

6. Забрана за полети над определени райони с цел защита на цивилното население от руски въздушни бомбардировки. Зоната на изключване трябва да обхваща Киев и Западна Украйна, но не и да се простира на изток, за да се избегне приближаването до руските граници. Зоната, забранена за полети, ще изисква ясна комуникация, за да стане ясно, че служи само за хуманитарни цели и че нито един самолет или дронове на САЩ или НАТО няма да участват във военни действия срещу руските сухопътни сили, освен за самоотбрана, ако бъдат обстрелвани", пише още в анализа на двамата автори.

--------

Филип Брийдлав е пенсиониран генерал от ВВС на Съединените щати. Той беше върховен главнокомандващ на НАТО от 2013 до 2016 г. По време на 39-годишната си служба той е бил и командир на Европейското командване на САЩ; Командир, ВВС на САЩ в Европа и ВВС в Африка; заместник-началник на щаба на ВВС; и помощник-началник на щаба по въздушни операции, планове и изисквания.

Посланик Кърт Волкер е уважаван сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика. Водещ експерт по външната и националната политика на сигурността на САЩ, той е бил специален представител на САЩ за преговорите с Украйна от 2017-2019 г. и посланик на САЩ в НАТО от 2008-2009 г./БГНЕС

Категории:

Тагове: